Debat

Gør vand til vækst og velfærd

DEBAT: Vores visioner om et godt og rent miljø skal blive en drivkraft, der giver vækst og velfærd i mange generationer frem. Ved at satse på vandsektoren kan vi skabe mange nye danske jobs, skriver SF-ministrene Ida Auken, Annette Vilhelmsen og Pia Olsen Dyhr.
Foto: Claus Bjørn Larsen
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta
Bland dig!
Deltag i debatten: Skriv i kommentarfeltet under artiklen eller send dit indlæg til [email protected] 
Af Annette Vilhelmsen, Ida Auken og Pia Olsen Dyhr (SF)
Hhv. erhvervs- og vækstminister, miljøminister og handels- og investeringsminister

Danmark er kendt i hele verden som et meget rent land, hvor vandet kan drikkes fra hanen, hvor man kan bade i havnen, og hvor man cykler på arbejde. Selv set med kritiske briller er det lykkedes os at skabe et samfund, hvor et godt og rent miljø har høj prioritet.

Vi vil have bæredygtige byer, friske strande, frie kyster, levende vandløb, rig natur og rent vand. Det er vi enige om at stræbe efter, vel vidende at det ikke er gratis, men vi mener, det er pengene værd. Hvis vi griber det rigtigt an, vil den rette indsats for miljøet ligefrem kunne betale sig fremover. Ikke kun gennem et forbedret miljø, men også i form af eksport og nye varige jobs.

Regeringen mener, at vores visioner om et bæredygtigt Danmark skal blive en drivkraft, der ikke bare sikrer os bedre miljø i Danmark, men samtidig skaber et grundlag for vækst og velfærd for de næste mange generationer af danskere. Det skal ske ved, at vi udnytter de mange aktuelle muligheder på miljøområdet lige nu.

Mulighederne er den voldsomme efterspørgsel efter teknologi og know-how, der kan løse miljøproblemer i hele verden. Løsningen er alle de nuværende og kommende danske virksomheder, der har, hvad der skal til: kloge hoveder, flittige hænder, erfaringer og de rigtige ideer. De skal blot have en hånd for at få mere vand på møllen. Så kan rent vand og godt miljø til gengæld blive et nyt erhvervseventyr, der kan betale for en ny og bedre fremtid for det danske velfærdsamfund.

Førertrøjen
Vi kan gøre det ud fra en førerposition. I dag går 17.000 danskere på arbejde for at udvikle teknologi og producere teknik, der har med vand at gøre: fra pumper og ventiler til digitale systemer til håndtering af vand. Det er mangeartede arbejdspladser: ingeniører, metalarbejdere og ufaglærte, altså netop den type arbejdspladser i produktionen, vi har så hårdt brug for.

Vi er derfor allerede gode til vand. Og vi sælger vandteknologi til en verden, der – ligesom os selv – er optaget af at skaffe rent vand til deres borgere. Det har flere af vores nabolande allerede fundet ud af er en god forretning. Regeringen vil derfor arbejde hårdt for, at vi kan bevare førertrøjen og endda øge forspringet og opnå nye markedsandele.

I en helt ny analyse for Miljøministeriet har konsulentfirmaet Copenhagen Economics vurderet, at der kan skabes 1.500 flere eksportjobs, hvis vi giver sektoren de rette betingelser, fx ved at satse på intelligent klimatilpasning, forskning, demonstration og markedsføring. De betingelser er vi allerede i gang med at indføre med regeringens nye vækstplan for vand, bio & miljøløsninger.

Rapporten viser også, at Danmark allerede er stærk på områder, hvor man forventer stor global vækst. Det gælder reduktion af vandspild, mindre energiforbrug i forsyningerne og færre vandomkostninger i industrien. Så vi skal nu ud at fortælle de danske succes-historier. Om vores evne til at forvandle kloakvand til rent havvand, beskidte havne til badeanstalter, skabe liv i åer og søer samtidig med godt landbrug og reducere vandspild til det minimale. Og vi skal vise, at vi har masser af nye tilbud på hylderne, som kan gøre kinesere og indere og andre verdensborgere glade:

Anlæg, der opdager forurening, før den når ud i hanerne. Anlæg, der kan forvandle slam til energi. Kloakker, der lytter til vejrudsigten og tænker selv. Asfalt, der suger vand. Genbrug af vand i produktionen.

Partnerskaber og pres
Når vi allerede kan så meget, skyldes det ikke mindst, at vi var de første i verden til at gennemføre vandmiljøplaner. Over årene har det udviklet et dansk marked, der efterspørger effektive teknologiske løsninger på vandproblemer. Den efterspørgsel – og den drivende kraft – skal vi give ny energi. For eksempel ved at forlange mere af vores forsyningsselskaber, så de forlanger mere af de virksomheder, der skal levere de teknologiske løsninger.

Når vi for eksempel vælger at sætte prisen ned for rensning af vand fra vores mest vandforbrugende virksomheder, så gør vi det bestemt for at øge konkurrenceevnen for vores industrier, ikke mindst slagterier og mejerier. Men vi gør det så sandelig også for at give spildevandsselskaberne en udfordring på at rense vand på nye og mere effektive måder. Vi presser dem til at tænke nyt og finde andre måder at gøre mere for mindre. De skal altså inspireres – meget kontant – til at udvikle sig. Det kan betyde, at der bliver udviklet ny teknik, der siden bliver eksporteret til hele verden.

Vækstteamet for vand, bio & miljøløsninger har peget på, at en af vejene til en mere effektiv og innovativ vandsektor er en øget inddragelse af private aktører. Vi vil derfor også tilskynde til strategiske samarbejder mellem offentlige og private, der vil udvikle nye innovative løsninger og de store samlede systemer, som udlandet efterspørger. Vi vil give tilskud til, at kommuner og forsyningsselskaber sammen kan udvikle løsninger for klimatilpasning, og vi giver kommunerne mulighed for at investere 2,5 mia. kr. ekstra i klimasikring.

Vi vil også se på, om vi har indrettet vores vandforsyninger hensigtsmæssigt. Vi må finde en konstruktion, der tilskynder dem til at blive endnu mere effektive og innovative, og som giver dem klare incitamenter til at bidrage til teknologiudviklingen. Hvis vi kan få nye ideer og mere eksport, så ser vi meget gerne forsøg, hvor private kan komme ind på markedet. Vi er indstillet på at presse vores vandsektor fra alle sider. Selv om sektoren allerede er blandt verdens bedste, så har vi brug for, at den bliver endnu bedre.

Det er regeringens politik, at vi skal motivere markedet og den fri konkurrence til at levere. I modsætning til oppositionen tror vi ikke på, at det fri marked løser alle vores problemer – bare vi blander os udenom. Vi tror på, at vi skal turde stille krav til landbruget og industrien, fordi det presser dem til at tænke nyt. Nu gør vi det også med vores vandsektor, for vi vil have den til at tænke nyt.

Danmark som showcase
Derudover skal vi gøre langt mere ud af markedsføringen af alle vores gode ideer - allerede nu har vi meget at vise frem. Når kinesere og indere kommer til Danmark for at vurdere, om vi er værdige samarbejdspartnere, skal de ikke være i tvivl om, at de er landet det rigtige sted. Danmark skal være showcase for innovative vandløsninger.

Regeringen har derfor sat midler af til, at vi kan bygge et fremtidens vandforsyning og fremtidens spildevandsanlæg. Det mest avancerede på markedet. Det bedste af, hvad danske virksomheder kan præstere. Vi ved, at man sælger mere ved at vise den ægte vare frem, i stedet for en masse papir og brochurer. Kunderne skal kunne se, hvad vi taler om. Nu bygger vi det i fuld skala.

Vi indleder også et offentligt-privat samarbejde om en global markedsføring. Og vi sørger for, at alle de nye ideer inden for vand og miljø og klimatilpasning kan blive registreret og markedsført. I regi af State of Green udvikler vi en hel sightseeing-rute, hvor vi kan vise det hele – en miljøets marguerit-rute, hvor udenlandske investorer, kunder og samarbejdspartnere kan opleve det ypperste inden for vandløsninger og klimatilpasning. En shopping-rute for billige, effektive løsninger, som er bedre end de andre landes løsninger.   

Regeringen er overbevist om, at vækstplanen for vand, bio og miljøløsninger kan skabe nye arbejdspladser og store muligheder for eksport. Over en årrække er der potentielt flere tusinde nye arbejdspladser på disse områder, ikke mindst på vandområdet.

Perspektiverne er store: Vi skaber arbejdspladser. Vi skaber et miljørigtigt Danmark. Vi bidrager til en mere bæredygtig verden. Og vi kan sågar tjene på på det. Regeringens vækstplan for vand, bio & miljøløsninger er ikke bare win-win, men win-win-win-win.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00