Kommentar af 
Heino Knudsen

Heino Knudsen: Staten skal finansiere oprensning af de største forureninger

KOMMENTAR: Regionerne har udarbejdet en samlet plan for indsatsen mod de 10 største forureninger i Danmark, men der er ikke penge nok i de regionale budgetter til at gennemføre oprensningen, skriver Heino Knudsen (S).

Der er brug for en statslig finansiering af generationsforureningerne, skriver Heino Knudsen (S).
Der er brug for en statslig finansiering af generationsforureningerne, skriver Heino Knudsen (S).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøministeren har bedt regionerne udarbejde en samlet plan for indsatsen mod de 10 største forureninger i Danmark – de såkaldte generationsforureninger – hvor der tidligere har ligget eksempelvis fabrikker og depoter med giftigt affald.

Det er de største og dyreste forureninger, og de skaber utryghed for de mange mennesker, der bor i nærområdet.

Planen for indsatsen afleverede Danske Regioner i begyndelsen af marts, og ministeren har kvitteret for modtagelsen. Så vi er mere end klar til at lave en aftale med ministeren om oprensningerne, så snart vi er ovre den nuværende corona-krise.

Samlet set vurderer vi, at de ti generationsforureninger vil koste 2,7 milliarder at håndtere, og at hovedindsatsen kan gennemføres inden for de næste ti år. I planen har vi valgt at inddele arbejdet i tre faser, som vil overlappe med hinanden.

Fakta
En generationsforurening defineres som en forurening, der:
  • udgør en risiko for grundvandet, menneskers sundhed eller vandmiljøet, sådan som det fremgår af jordforureningsloven, og
  • koster mindst 50 millioner kroner fremadrettet at undersøge og oprense.
  DE TI GENERATIONSFORURENINGER
  • Høfde 42 ved Harboøre Tange, kemikaliedepot
  • Cheminovas gamle fabriksgrund, Harboøre Tange
  • Cheminovas nuværende fabriksgrund, Rønland
  • Kærgård Plantage, dumpning af spildevand fra Grindstedværket
  • Grindsted, forurening fra Grindstedværkets produktion
  • Himmark Strand, deponering af kemikalier fra Danfoss
  • Collstrop-grunden ved Esrum Sø, træimprægnering
  • Vestergade 5, Skuldelev, metalforarbejdningsvirksomhed
  • Naverland, omlastestation for klorerede opløsningsmidler
  • Lundtoftevej 150 og 160, produktion af hårde hvidevarer

Kilde: Danske Regioner

At rense op efter tidligere tiders store forureninger er vigtigt for de mennesker, som bor i nærheden – men også for hele det danske miljø og samfund som sådan.  

Heino Knudsen (S)

På de forureninger, hvor vi ved mest, forslår vi at gå i gang med at rydde op nu. Andre steder er vi nødt til at lave flere undersøgelser for at kunne sige, hvordan vi kan rydde op, og hvad det mere præcist vil koste.

Fase 1 kan og skal sættes i gang hurtigst muligt. Den vil strække sig frem til 2026 og koste cirka 740 millioner kroner, hvoraf 81 millioner er afsat, men endnu ikke brugt fra forrige finanslov. Herefter kan fase 2 starte i 2024 og fase 3 i 2027.

Fakta
Heino Knudsen (S) er formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer og regionsrådsformand i Region Sjælland.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De fem regioner bruger tilsammen cirka 440 millioner kroner årligt på jordforureningsopgaven, og for Danske Regioner står det klart, at oprensningen efter generationsforureningerne ikke kan rummes inden for den enkelte regions budget.

Regionerne har i forvejen, ud over generationsforureningerne, kortlagt cirka 37.000 forurenede eller muligt forurenede grunde i Danmark, som skal renses op.

Det kan være gamle industrigrunde, beboede grunde og legepladser, og oprensningen af disse grunde er yderst vigtig, da cirka halvdelen udgør en risiko for mennesker, miljø og ikke mindst vores fælles drikkevand.

Hvis indsatsen mod generationsforureninger skal prioriteres i forhold til disse opgaver, kan det ikke undgå at gå ud over regionernes indsats for at sikre grundvand og boliger.

Syv ud af de ti generationsforureninger udgør primært en trussel over for vandmiljøet og ikke grundvand eller boliger. Men der er ikke fulgt penge med til denne indsats, siden regionerne i 2014 overtog ansvaret for jordforureninger, der påvirker vandmiljøet.

Derfor er der brug for en statslig finansiering af generationsforureningerne.

Vi er meget bevidste om, at 2,7 milliarder er rigtig mange penge. Men med faseplanen sikrer vi, at pengene skal investeres over relativt lang tid, og vi beskriver, hvordan vi for cirka 740 millioner kan få sat den første store indsats i værk.

At rense op efter tidligere tiders store forureninger er vigtigt for de mennesker, som bor i nærheden – men også for hele det danske miljø og samfund som sådan.

Fra Danske Regioners side er der derfor ingen tvivl om, at vi snart skal i gang med oprensningen. Og vi ser frem til den kommende dialog med miljøministeren om, hvordan og hvornår vi kan komme i gang.

-----

Heino Knudsen (S) er formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer og regionsrådsformand i Region Sjælland. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00