Heunicke udskyder lov om drab på vilde dyr
Miljøministeren udskyder et længe ventet lovforslag, der skal tage hånd om kriminalitet mod sjældne og truede dyrearter. Utålmodigheden stiger hos grønne organisationer.
Marie Møller Munksgaard
JournalistVi skal vente lidt endnu, før straffen for ulvedrab, ulovlig æggejagt og forgiftning af sjældne fugle bliver skærpet.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har nemlig udskudt et længe ventet lovforslag, der skal styrke indsatsen mod kriminalitet mod sjældne og truede dyrearter.
“Det er besluttet at udskyde fremsættelsen af dette lovforslag, så lovforslaget kan sammentænkes med den kommende natur- og biodiversitetslov,” skriver han til Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget.
Miljøministeriet har tidligere skrevet, at lovforslaget, der skal kigge på konsekvenserne ved at dræbe truede og sjældne dyrearter, forventes fremsat i 2024.
Med udskydelsen fremgår det dog ikke, hvornår forslaget så forventes at komme. Altinget har spurgt ministeren, om han stadig regner med, at det bliver i 2024. Miljøministeriet har ikke ønsket at kommentere.
“Vi venter med længsel”
Hos DOF Birdlife ærgrer biolog og naturpolitisk rådgiver Knud Flensted sig over, at regeringen udskyder lovforslaget, som han “i forvejen har ventet på i årevis”.
“Vi venter med længsel på en opstramning af det her område. I forvejen er det svært at få bragt de her sager til domstolene, fordi straffen er for lav til, at politiet gider bruge ressourcer på det. Så længe man ikke kommer i gang med at ændre på det, er der sager, som falder til jorden,” siger han.
Samme reaktion lyder fra Bo Håkansson, der er biolog i Danmarks Naturfredningsforening. Han er skuffet over, at Heunicke “lægger lovforslaget på is, når alle interessenter bakker op”.
“De eneste, der er glade for det her, er dem, der begår kriminalitet mod dyrene. Nu går der bare endnu længere tid, før vi kan få skovlen under de fjolser, der ikke overholder lovgivningen,” siger han.
Både DOF Birdlife og Danmarks Naturfredningsforening stiller samtidig spørgsmålstegn ved ministerens begrundelse for at udskyde lovforslaget.
“Det er et relativt lille lovforslag, der ikke kræver det store arbejde. Derfor ser vi ikke behov for at vente på en stor biodiversitetslov, når man kan tage hånd om problemet nu,” siger Bo Håkansson.
Faunakriminalitet er ikke defineret i dansk lovgivning, men Miljøministeriets seneste rapport definerer faunakriminalitet som overtrædelser af regler, der beskytter dyrearter herunder arternes yngleområder. Det kan for eksempel være ulovlig jagt, jagt uden for jagttid, fangst eller indsamling af sjældne arter.
Der er ikke en samlet opgørelse over omfanget af faunakriminalitet, men man antager, at der er et stort mørketal.
Flere ressourcer til efterforskning
Der har i de seneste år i Danmark været flere drab af ulve og ørne, som er fredede dyrearter. Et af de mest kendte eksempler er fra 2018, hvor en 66-årig mand skød og dræbte en ulv på en mark ved Ulfborg. Derudover har der også været historier fremme om forgiftning af rovfugle over de seneste år.
Det var med dette bagtæppe, at miljøminister Magnus Heunicke sidste år slog fast, at han ville styrke indsatsen mod drab på vilde dyr.
“Faunakriminalitet er uacceptabelt, og der er behov for, at vi sætter ind med en styrket indsats,” sagde han til Altinget i februar 2023.
Sidenhen har han varslet et lovforslag med tre tiltag, der skal forebygge såkaldt faunakriminalitet og tydeliggøre konsekvenserne. Først og fremmest vil han skærpe strafferammen. Det vil han gøre ved at lave regler om, at grov faunakriminalitet skal være en særligt skærpende omstændighed ved strafudmåling.
Det er positivt, slår både DN og DOF Birdlife fast. Lige nu er straffen for eksempelvis at dræbe en ulv eller forgifte en rovfugl nemlig for lav, mener Knud Flensted.
“Det har en afskrækkende virkning, hvis vi laver højere straffe. Derudover er det lige nu svært at få politiet til at bruge tre uger på en sag, hvis det bare ender med en bøde på 1000 kroner,” siger han.
Bo Håkansson fra DN mener også, at man bør sørge for, at den nuværende strafferamme på to år i højere grad bliver brugt i sager om faunakriminalitet. Faktisk bør man efter hans mening hæve strafferammen til de særligt alvorlige tilfælde, siger han.
“For at politiet kan bruge ressourcer på efterforskning af kriminalitet, så skal det have en vis strafferamme. Og hvis politiet skal bruge ressourcer på kriminalitet, så skal det være kriminalitet, som politikerne mener er alvorligt.”
Udover at kigge på strafferammen vil Magnus Heunicke i lovforslaget også lave faste bøder for at begå faunakriminalitet og skabe bedre muligheder for at frakende folk deres jagttegn, hvis de begår faunakriminalitet.