Holstein: Esben Lunde var kronisk upopulær blandt vælgerne

EXIT: En populær mand hos statsministeren, i landbruget og i Vestjylland. Men vælgerne havde det svært med Esben Lunde Larsen, som nu stopper som miljø- og fødevareminister. Det er dommen fra Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Hjalte T. H. Kragesteen

Når Esben Lunde Larsen onsdag stopper som miljø- og fødevareminister, er det ikke en af regeringens mest populære skikkelser, der forsvinder.

Det er meldingen fra Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

"Esben Lunde Larsen er populær i landbruget og i sit vestjyske bagland. Men han har det meste af sin ministertid været kronisk upopulær blandt vælgerne. I den sidste ministermåling fra Norstat ligger han som nummer 21 ud af 22 ministre som den uden sammenligning mest upopulære Venstre-minister," siger Erik Holstein.

Tiden med Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister har da også været enormt turbulent. Regeringens landbrugspakke har Esben Lunde Larsen skullet stå på mål for, siden han blev minister i 2016. Og debatten om pakken, der kostede Eva Kjer Hansen (V) minister-livet, har raset gennem hele Esben Lundes ministergerning.

De elendige vælgermålinger er en ting, noget andet er, at Esben Lunde heller ikke passer særlig godt med den lysegrønne profil, Venstre nu forsøger at tegne.

Erik Holstein , Altingets politiske analytiker

Fiskeripolitikken har dog været den største udfordring for Esben Lunde Larsen. Han var sidste år tæt på at blive sat på porten af Dansk Folkeparti, men en pressemeddelelse med hele tre undskyldninger i sagen om kvotekonger blev redningskransen i sidste øjeblik.

Reddet af statsministeren
Kvotesagen blev dog ved med at forfølge ham, og efter endnu en tur i mediemøllen valgte statsministeren at flytte fiskeriet væk fra Esben Lunde Larsen og Miljø- og Fødevareministeriet.

"Lundes miljø- og fødevarepolitik har været omstridt. Han kom for alvor i klemme i sagen om kvotekongerne, hvor han kun undgik en fyring, fordi Løkke i sidste sekund tog fiskeriområdet fra ham," siger Erik Holstein.

Ifølge Erik Holstein bliver Esben Lunde Larsen set som en flittig minister, som er godt inde i stoffet. Og han har haft et forholdsvist tæt forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Vilde sammenstød
Men Esben Lunde Larsen har også været en minister med sans for et godt slagsmål, og han bliver ofte set som arrogant, påpeger Erik Holstein.

"Esben Lunde har i Miljø- og Fødevareudvalget haft vilde sammenstød med modstandere, ikke mindst den radikale Ida Auken. Til gengæld er det lykkedes ham at etablere et overraskende godt forhold til nogle af de andre ordførere. Eksempelvis Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, der netop er blevet præsident for Danmarks Naturfredningsforening," siger han.

Esben Lunde Larsen har på Facebook skrevet, at han ikke agter at stille op til Folketinget ved næste valg, og at det er derfor, han nu stopper som minister.

En fordel for Løkke
Selvom Lars Løkke Rasmussen – ifølge Erik Holstein – har et godt forhold til Esben Lunde Larsen, er det ikke nødvendigvis skidt for statsministeren, at han skal skifte ud på miljøministerposten.

"Alt i alt er det en fordel for Løkke, at Lunde stopper nu. De elendige vælgermålinger er en ting, noget andet er, at Esben Lunde heller ikke passer særlig godt med den lysegrønne profil, Venstre nu forsøger at tegne," siger Erik Holstein.

Lars Løkke Rasmussen vil melde en plan for udnævnelsen af nye ministre ud onsdag formiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. direktør for tro og bæredygtighed, World Ressources Institute i Washington D.C., kommende studerende (1/1-23)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)