Debat

Hvad er der enighed og uenighed om i skovdebatten?

DEBAT: Niels Elers Koch svarer tilbage på Carsten Rahbeks indlæg om biodiversitet. Koch fastholder, at Rahbek mangler videnskabelig dokumentation for udtalelser i debatten.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvilken videnskabelig dokumentation eksisterer der for, at urørt skov er det middel, der mest omkostningseffektivt bevarer og fremmer biodiversiteten i skovene?

Niels Elers Koch
Københavns Universitet
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Niels Elers Koch 
Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Det kan måske være svært for læserne at få et overblik over, hvad der er enighed og uenighed om i skovdebatten. Her er derfor mit forsøg på at skabe et overblik:

Enigheden 
Carsten Rahbek (CR) og jeg er formodentlig enige om:

1. at biodiversitet er vigtig

2. at urørt skov kan være et effektivt virkemiddel til at gavne biodiversiteten

3. at den omtalte evalueringsrapport er god og fortjener at blive læst

4. at Carsten Rahbek er ”en af verdens førende forskere i biodiversitet”

5. at et forskningsbaseret vidensgrundlag er at foretrække ved vidtrækkende beslutninger, og at en saglig, faglig debat kan afklare hvilket vidensgrundlag, der er baseret på solid forskning.

Uenigheden 
Carsten Rahbek og jeg er tilsyneladende uenige om:

1. CR’s udtalelse til Altinget.dk 13. august 2013: ”Staten har haft et mål om at standse tab af biodiversitet, men man har gjort det forkerte. Den strategi, man har fulgt, har været dundrende naiv fra dag ét.”

På baggrund af evalueringsrapportens beskrivelser af alt det, der er gjort, og klare konklusioner om det manglende veldokumenterede vidensgrundlag om beskyttelsen af biodiversiteten, som jeg citerer i min første kommentar, tillader jeg mig at karakterisere denne udtalelse som et politisk, udokumenteret udsagn. Jeg har i e-mail af 22. august 2013 til CR inviteret til samarbejde mellem CR’s center og forskere på det institut, som jeg er leder af, for at tilvejebringe ”et evidensbaseret virkemiddelkatalog med vurderinger af omkostningseffektiviteten i forhold til relevante biodiversitetsmålsætninger”.

2. CR’s udtalelse bl.a. citeret i Nordjyske Tidende den 23. januar 2011: ”Her og nu er noget af det bedste, man kan gøre, at ophøre med al forstlig skovdrift i statens skove.” ”Hvis skovdriften ophører i statsskovene, kan naturen med ét slag få mere plads.”

Blandt andet på baggrund af evalueringsrapportens betydeligt mere nuancerede konklusioner vedrørende urørt skov, som jeg citerer i min første kommentar, tillader jeg mig at karakterisere denne udtalelse som et politisk, udokumenteret udsagn.

Spørgsmål til Rahbek  
På den baggrund har jeg som formand for Skovrådet, og med det formål at sikre det bedst mulige forskningsbaserede vidensgrundlag for Skovrådets rådgivning af miljøministeren, følgende tre spørgsmål til Carsten Rahbek:

1. Hvilken videnskabelig dokumentation eksisterer der for, at urørt skov er det middel, der mest omkostningseffektivt bevarer og fremmer biodiversiteten i skovene?

2. Hvilke konsekvenser vil urørt skov have for de andre funktioner og hensyn, som de danske skove ifølge Skovloven skal tilgodese, f.eks. hensynet til befolkningens friluftsliv og skovenes produktion af det miljøvenlige og reproducerbare råstof træ?

3. Du præciserer i dit indlæg på Altinget.dk 27. august 2013, at det ikke er ”30-40 % af skovarterne [der] er truet af udryddelse”, således som du er citeret for i artiklen på Altinget.dk 13. august 2013. Det ville også have svaret til ca. 5.000 arter. Men hvor mange arter, der lever i skovene, er så i virkeligheden truet, og hvad er de vigtigste årsager hertil?

PS: Carsten Rahbek kritiserer mig flere steder i sit indlæg på Altinget.dk 27. august 2013 for at bringe forkortede og selektivt udvalgte citater. Ja, for det var nok til at dokumentere ovenstående uenighed. Hertil kommer, at min kommentar fulgte lige efter artiklen på Altinget.dk 13. august 2013, hvor man kunne læse de fulde citater, og jeg kan desuden ligesom CR kun anbefale, at man læser hele evalueringsrapporten.


(NB: Manchetten er præciseret onsdag morgen - red.) 
I artiklen har der på grund af en formateringsfejl optrådt en række malplacerede og meningsforstyrrende spørgsmålstegn. Altinget.dk beklager. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Elers Koch

Chefredaktør, Trap Danmark, bestyrelsesformand, Foreningen lex.dk
forstkandidat (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1975), dr.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1985), æresdoktorgrader (Sverige 2008, Rusland 2011), æresprofessorater (Danmark 1992, USA 2009, Kina 2012)

0:000:00