Debat

Hvorfor må drikkevandet i Danmark ikke renses?

Debat: Drikkevandet i Danmark ville mange steder blive renere og billigere, hvis det var lettere at få tilladelse til at rense vandet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Poul Erik Sørensen,
civilingeniør, direktør for Krüger A/S

Basis for den nuværende danske vandpolitik er et ønske om at beskytte grundvandet. Det er derfor forbudt at udsprede stoffer eller udlede spildevand til jorden, der kan true grundvandets kvalitet.

På trods af dette er der observeret stigende problemer med forurening i vandboringer med pesticider og organiske opløs­ningsmidler. I visse områder af Danmark også med nikkel.

Billigere at rense vandet
Vandforsyningernes reaktion har i disse tilfælde været at lukke boringerne og etablere nye. Dette selv om det ofte er både vanskeligt og bekosteligt, og ville være meget billigere at rense vandet for disse stoffer.

Der er pres på vandressourcerne mange steder i Danmark. Det vil derfor være økonomisk sund sans, om man nu opgav modstanden mod rensning af grundvand, og generelt accepterede dette, hvor det er økonomisk og miljømæssigt mest fordelagtigt.

Poul Erik Sørensen
Krüger A/S

Baggrunden har især været myndighedernes negative holdning til at give tilladelse til rensning af vandværksvand. Dette kan synes besynderligt, da vandværksvand i forvejen renses for stoffer som svovlbrinte, metan, jern og mangan.

Begrundelsen har været, at gav man tilladelse til at rense grundvand, ville motiveringen for at nedsætte anvendelsen af pesticider være mindre.

Frederiksberg viser vejen
Der har gennem en årrække været et stærkt pres fra vandforsyningerne for at lempe denne holdning.

Frederiksberg Kommune gennembrød dogmet ved som amt at give sig selv tilladelse til at rense grundvand forurenet med organiske opløsningsmidler i et aktiv-kulfilter.

Alternativet ville have været, at Frederiksberg skulle nedlægge sit eget vandværk og få vandforsyning udefra blandt andet fra de sparsomme midtsjællandske vandressourcer, hvor vandindvindingen giver problemer med lav vandføring i vandløbene.

Vandrensningen koster under 20 øre/m3, så det er ganske billigt. Oven i købet er der på Frederiksberg høj grundvandsstand, og grundvandet skulle pumpes i kloakken, hvis det ikke kunne anvendes.

Miljøstyrelsen har siden lempet sin strenge holdning en smule, således at der i nogle tilfælde er givet midlertidig tilladelse til vandrensning, når man forventer forureningerne i boringerne vil mindskes over tid.

Nogle kommuner i Københavns Amt har også fået tilladelse til at fjerne nikkel fra grundvandet.

Pres på vandressourcerne
Der er pres på vandressourcerne mange steder i Danmark. Det vil derfor være økonomisk sund sans, om man nu opgav modstanden mod rensning af grundvand, og generelt accepterede dette, hvor det er økonomisk og miljømæssigt mest fordelagtigt. Det ville også åbne op for nye løsninger inden for vandforsyningen.

Afsaltning af havvand er i dag blevet billigt, og dele af Københavns vandforsyning kunne måske fordelagtigt baseres på udnyttelse af brakt overflade- og grundvand.

På DTU - Miljø og Ressourcer, har Martin Rygaard og Michael Fabritius Tengnagel i deres eksamensprojekt i 2005 undersøgt det teknisk og økonomisk fordelagtige i at anvende sådan vand, og konklusionen er, at blandes det afsaltede vand med vand fra den konventionelle vandforsyning, reduceres indholdet af korrosionsfremmende stoffer, således at der opnås en økonomisk gevinst.

Bedre vand med lempeligere regler
Martin Rygaard har fortsat sin forskning om afsaltning i et ph.d.projekt på DTU, og det bliver spændende at se resultaterne af dette.

Selv om vi i Danmark er glade for vores grundvand, vil det på grund af sit høje kalkindhold ikke blive accepteret mange steder i verden. Løsninger, som afsaltning, vil potentielt kunne levere et bedre vandforsyningsvand med mindre tilkalkning i badeværelser, husholdningsmaskiner og varmtvandsbeholdere.

Herudover kunne det medvirke til et bedre vandmiljø i mange sjællandske vandløb. Det vil derfor være velkommen om den danske holdning til vandforsyning blev bragt mere i overensstemmelse med dagens tekniske muligheder.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00