Debat

Auken efter vandmiljø-læk: Du skal ikke pynte på sandheden, Esben Lunde

DEBAT: Når partierne skal forhandle om målrettet regulering, må Esben Lunde Larsen fremlægge tallene åbent og ærligt. For nye tal viser en stigning af klorofyl i vandmiljøet, og det skal tages seriøst, skriver Ida Auken (R).

Der skal ikke pyntes på sandheden, når de inviterede partier går  videre med forhandlingerne om målrettet regulering. En række nye tal viser nemlig, at det ikke går i den rigtige retning for en række vandområder, skriver Ida Auken (R). 
Der skal ikke pyntes på sandheden, når de inviterede partier går  videre med forhandlingerne om målrettet regulering. En række nye tal viser nemlig, at det ikke går i den rigtige retning for en række vandområder, skriver Ida Auken (R). Foto: /ritzau/ Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
Energi-, klima- og miljøordfører

Hvis man gerne vil lave målrettet regulering, er det klogt at vide, hvad man målretter efter.

Det er netop kommet frem, at en række tal fra den ventede Novana-rapport om vandmiljøets tilstand peger i den forkerte retning for en række vandområder. Disse nye tal er efter sigende færdige og klar til udgivelse, men er af ukendte grunde endnu ikke offentliggjort. Man skulle ellers mene, at tallene er af afgørende betydning for, hvordan en ny målrettet regulering skal se ud, og for hvor stor opgaven er.

Danmark risikerer EU-sag
De nye tal, der viser en stigning i klorofyl for tredje år i træk, er ikke kun dårligt nyt for de vandområder, der har fået det ringere. De betyder også, at der er risiko for, at Danmark kan få en EU-sag på halsen. Derfor må regeringen fremlægge alle tal for, hvordan vandmiljøet har det, åbent og ærligt, så de forskellige partier i forhandlingerne ved, hvilken opgave de står over for.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Landbrugspakke var for god til at være sand
Sidst da vi forhandlede landbrugspakken, fik vi, der sad med i forhandlingerne, ikke alle oplysninger undervejs. Det var en af grundene til, at vi som Radikale ikke valgte at gå med i aftalen. Vi kunne simpelthen ikke gennemskue, hvordan regeringen på én gang kunne tillade markant mere gødning, fjerne randzoner og efterafgrøder og samtidig hævde, at det ville gavne naturen og vandet. Det viste sig også at være for godt til at være sandt, og adskillige ordførere og ministeren måtte siden trække deres udsagn om miljøforbedringer i land.

Det er siden kommet frem, at tal for belastningen af grundvandet blev holdt tilbage under forhandlingerne om landbrugspakken. Det er også blevet klart, at beregningerne bag landbrugspakken var stykket sammen fra så mange sider, at der til sidst ikke var en eneste forsker, der ville stå på mål for dem. Det forløb førte som bekendt til Eva Kjer Hansens (V) afgang som minister.

Esben Lunde må lægge tallene åbent og ærligt frem og ikke forsøge at pynte på virkelighedens verden med en række skrivebordsøvelser som baselineberegninger og nye modeller for udvaskning. 

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Pynt ikke på virkeligheden
Belært af denne erfaring og erfaringerne med kvotekongerne bør Esben Lunde Larsen (V) være meget på vagt i forhold til, hvad han forelægger i forhandlingerne. Esben Lunde Larsen må lægge tallene åbent og ærligt frem og ikke forsøge at pynte på virkelighedens verden med en række skrivebordsøvelser som baselineberegninger og nye modeller for udvaskning. Og de partier, der er inviteret med til forhandlingerne om målrettet regulering, må kræve at få et retvisende billede af tingenes tilstand. Ikke mindst Dansk Folkeparti, der er regeringens parlamentariske flertal, må kræve at få hele sandheden at vide, før de går videre med forhandlingerne om målrettet regulering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00