Debat

Idrætsforbund: Holdninger om naturen er ikke forbeholdt bestemte grupper

REPLIK: Debatten om naturnationalparker lider under opfattelsen af, at bestemte grupper har patent på at mene noget om naturen. Men naturen skal være for alle, skriver Thomas Bach og Mogens Kirkeby.

Vi er nødt til at sikre, at motionsløbere, børnehavebørn og spejdere fortsat er trygge ved at gå på oplevelse i naturen, skriver Thomas Bach og Mogens Kirkeby.
Vi er nødt til at sikre, at motionsløbere, børnehavebørn og spejdere fortsat er trygge ved at gå på oplevelse i naturen, skriver Thomas Bach og Mogens Kirkeby.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om de kommende naturnationalparker raser, og desværre forsvinder der en del nuancer undervejs både i medier og mellem forskellige parter.

Samtidig bliver der præsenteret et modsætningsforhold mellem biodiversitet og friluftsliv, der næres af Rune Engelbreths indlæg i Altinget den 18. januar, og som vi har behov for at kommentere på.

Dette modsætningsforhold er nemlig ikke blot forkert, det er også med til at afspore den demokratiske debat, som er ekstra nødvendig, når vi sammen skal betræde uberørt land de kommende år.

Når Rune Engelbreth ironiserer over, hvorfor "et talerør for svømmere og fodboldspillere" blander sig i naturdebatten, så udstiller han det store problem i debatten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nemlig opfattelsen af, at bestemte brugergrupper har patent på at måtte mene noget om vores fælles natur. Det er en ærgerlig holdning at have til en natur, der i den grad nyder en bred interesse her i 2021.

Rekordår for naturen
2020 vil heldigvis ikke blot blive husket for corona. Det har også været et år, hvor naturen er blevet endnu mere populær i Danmark.

Netop ved at fremme danskernes naturinteresse og deltagelse skaber vi et større ejerskab til naturen og dermed ønske om at beskytte den

Thomas Bach og Mogens Kirkeby
Næstformand i Danmarks Idrætsforbund og bestyrelsesmedlem i DGI og Friluftsrådet

Der er slået rekorder for overnattende gæster i det fri, og gåture er blevet symbolet på vores coronakur på linje med fredagens fællessang på DR. Hele 84 procent af de aktive voksne har i 2020 været aktive i det fri.

Netop ved at fremme danskernes naturinteresse og deltagelse skaber vi et større ejerskab til naturen og dermed ønske om at beskytte den.

Derfor er det også helt oplagt, at vi skal investere i at bevare og fremme vores natur og biodiversitet til gavn for både nulevende naturentusiaster og fremtidige generationer. Og samtidig gøre det på en måde, så flest mulige fortsat kan opleve den.

Vores klare anbefaling er, at der tages tid til at involvere alle involverede, så vi kan finde de bedste løsninger både nationalt og lokalt.

Falske modsætninger
Vi kan på ingen måde kende Rune Engelbreths billede af, at øget biodiversitet og et alsidigt friluftsliv er hinandens modsætninger.

Tværtimod er et stærkt friluftsliv, gode oplevelser i naturen og den medfølgende nysgerrighed en forudsætning for at værne om den.

Når mange danskere nyder at dyrke motion i det fri, så skyldes det glæden ved at tage på oplevelse i vores fælles natur. Faktisk føler hver tredje idrætsforening i høj grad et ansvar for at bidrage til renere klima og mere bæredygtigt miljø på toppen af de mange driftsopgaver, der i de fleste tilfælde løftes af frivillige kræfter.

Antallet er stigende og naturligvis mest udbredt blandt foreninger, der færdes i naturen, og hvor naturoplevelsen er en integreret del af aktiviteten.

Civilsamfundet, inklusive idrætsforeningerne, vil med aktiviteter i det fri bidrage til at skabe det helt nødvendige ejerskab i befolkningen til det, vi er fælles om, nemlig mere og bedre natur. 

Et falsk modsætningsforhold
Ydermere kalder Rune Engelbreth det "bullshit," når vi siger, at idrætten har et stort ønske om at styrke biodiversiteten. Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Vi har allerede længe inden debatten om naturnationalparker arbejdet med at værne om naturen med tiltag for både biodiversitet og bæredygtighed.

Og det fra alle kanter: Golfsporten har indgået samarbejde med ornitologer om at skabe bedre forhold for fuglelivet, kano- og kajakroere indsamler skrald i landets søer og have, frivillige etablerer mountainbikespor bæredygtigt i god afstand til sårbar natur, og orienteringsløbere lærer ved alle poster om naturen gennem indsatsen 'Find vej i naturen'.

Det falske modsætningsforhold bliver suppleret af et par morsomme, indrømmet, men ikke særligt oplysende analogier og polemiske spørgsmål.

Det understreger præcis vores bekymring: Nemlig at ønsket om at styrke biodiversiteten kan føre til en forhastet planlægning ud fra en enten-eller-tænkning, og at vi glemmer dialogen om, hvordan vi når vores fælles målsætning på en måde, der er til gavn for flest muligt.

Læs også

Børnehavebørn skal også have plads
Vi er heller ikke uenige i den store attraktionsværdi ved store fritgående dyr.

Problemet er, at vi ved meget lidt om, hvordan dyrene reagerer, når vi sætter dem ud. Det kan resultere i, at adgangen bliver mere begrænset, end det først har været tiltænkt.

Bisonskoven på Bornholm er et eksempel, hvor skiltningen er blevet mere restriktiv, så der nu står, at man ikke må larme eller løbe i indhegningen.

Det kan være forståeligt nok for voksne naturentusiaster på vandretur. Men hvordan vil du fortælle børnehavepædagogen, spejderlederen eller den frivillige i foreningen, at de skal holde børn på området fra at løbe eller larme?

Skal sikre trygheden
Vi er nødt til at have et øje for, hvordan vi sikrer, at motionsløbere, børnehavebørn og spejdere fortsat er trygge ved at færdes i og gå på oplevelse i vores fantastiske natur. Særligt mens vi stadig indsamler evidens for, hvad der rent faktisk er de bedste løsninger på området.

Derfor har vi præsenteret seks anbefalinger på idrætsforeningernes og motionisternes vegne til de kommende forhandlinger om udmøntningen af nationalparkerne.

De anbefalinger er et forsøg på at indbyde til en åben og konstruktiv dialog om, hvordan vi kommer i mål med naturnationalparkerne.

Vi er altså enige om, at målet for de kommende naturnationalparker er en øget biodiversitet. Men vi skylder hinanden at tage dialogen om, hvordan vi bedst muligt når derhen, så det tilgodeser de mange naturglade danskere, der hver dag går på oplevelse i naturen.

Hvad end det er med fuglekikkert, på mountainbike eller med børnehavepædagogen i hånden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Engelbreth Larsen

Medlem af Repræsentantskabet og Naturfagligt Udvalg, Danmarks Naturfredningsforening, forfatter, foredragsholder, naturfotograf og digter
cand.mag. i idéhistorie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00