Debat

Jægerforbundet svarer Alternativet: Regler regulerer opdræt og udsætning af fjervildt

Jeg er enig i, at Vildtforvaltningsrådets indstilling skal følges. Til gengæld undrer jeg mig over, hvor debattørerne har deres viden om udsætning fra, da en stor del af debatoplægget ikke afspejler faktuel viden og mine oplevelser, skriver Claus Lind Christensen.

I rådets indstilling&nbsp;til miljøministeren&nbsp;er yderligere uddannelse et vigtigt punkt, så jægerne også fremover er opdateret med den seneste viden om, hvordan man sikrer en god udsætning, der skaber gode levesteder i det åbne land, skriver&nbsp;Claus Lind Christensen.<span><br><br></span>
I rådets indstilling til miljøministeren er yderligere uddannelse et vigtigt punkt, så jægerne også fremover er opdateret med den seneste viden om, hvordan man sikrer en god udsætning, der skaber gode levesteder i det åbne land, skriver Claus Lind Christensen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Claus Lind Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et debatindlæg i Altinget 9. oktober skriver Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) og Sascha Faxe (ALT), at de ønsker, at miljøminister Magnus Heunicke (S) skal følge Vildtforvaltningsrådets indstilling, som blandt andet vil medføre, at udsætning af gråænder stoppes efter fem år.  

Jeg er helt enig i den betragtning, at Vildtforvaltningsrådets indstilling skal følges. 

Til gengæld undrer jeg mig over, hvor de to debattører har deres viden om udsætning fra, da en stor del af debatoplægget ikke afspejler faktuel viden og de oplevelser, jeg har. 

Regler og efteruddannelse skal efterleves 

I Danmark er jagt på udsat fjervildt såsom gråænder, fasaner og agerhøns en del af den danske jagtkultur. Det er en jagtform, der er omgærdet af traditioner og jægerhåndværk, som mange jægere har glæde af. 

Jagten skal naturligvis foregå etisk forsvarligt og efter jagtlovens regler. En af disse er, at der skal medbringes en egnet, apporterende hund på jagterne, der kan hente de nedlagte fugle – og som kan sikre, at eventuelt anskudte fugle indfanges og efterfølgende kan aflives, så hurtigt som muligt. 

Udsætning af fjervildt er et supplement til de vilde bestande.

Claus Lind Christensen
Formand, Danmarks Jægerforbund

 
Også selve opdrættet og udsætningen er reguleret af strenge regler. 

Reglerne skal sikre, at vildtet kan spores, har gode forhold ud fra både dyrevelfærds- og sundhedsvinkler og at fuglene kan indgå i de vilde bestande, når de udsættes.  

Udsætning af fjervildt er et supplement til de vilde bestande, og derfor er det vigtigt, at når man udsætter vildt, så skal opdræts- og udsætningsmetoden præge fuglene til en så naturlig adfærd som muligt. 

Det kræver viden og erfaring at sikre dette. Derfor er efteruddannelse et krav ved de større udsætninger. 

I den indstilling, Vildtforvaltningsrådet har lavet til miljøministeren, er yderligere uddannelse et vigtigt punkt, så jægerne også fremover er opdateret med den seneste viden om, hvordan man sikrer en god udsætning, der skaber gode levesteder i det åbne land. 

Jeg vil gerne invitere Helene Liliendahl Brydensholt og Sascha Faxe ud at opleve, hvordan udsætning og jagt på fasaner foregår i min verden.

Claus Lind Christensen
Formand, Danmarks Jægerforbund

Lyt til rådets indstillinger 

Efter at have læse Helene Liliendahl Brydensholt og Sascha Faxe debatindlæg et par gange, sidder jeg tilbage med en tanke om, at dialog er nøglen til forståelse – på begge sider af bordet. 

På min side vil jeg gerne blive klogere på, hvor de to politikeres viden stammer fra. 

Jeg vil derfor gerne invitere Helene Liliendahl Brydensholt og Sascha Faxe ud at opleve, hvordan udsætning og jagt på fasaner foregår i min verden, så de med selvsyn kan opleve, hvordan de danske jægere bidrager til naturen via udsætning. 

Samtidig vil jeg stille mig sammen med de to politikere og opfordre miljøminister Magnus Heunicke til at tiltræde Vildtforvaltningsrådets indstilling vedrørende udsætning for derved at sikre en god udsætning fremover. En udsætning, der bygger på viden, og hvor der i endnu højere grad skabes levesteder i det åbne land, hvor behovet er stort.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Lind Christensen

Formand, Danmarks Jægerforbund
værktøjskonstruktør (Skive Tekniske Skole 1992), diplomleder (Vejle Teknisk Skole 1999)

Helene Liliendahl Brydensholt

MF (ALT), flygtninge- og integrationsordfører

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

0:000:00