Kommentar af 
Jesper Frost Rasmussen

Jesper Frost Rasmussen: En bæredygtig drikkevandsboring har alle parter med

KOMMENTAR: Når der skal laves aftaler om BNBO-områder, er det letteste for kommunen at gøre det med den enkelte lodsejer, men hvis aftalerne skal være bæredygtige, skal de have alle interessenter med, skriver Jesper Frost Rasmussen (V).

Når kommunerne planlægger og udfører grundvandsbeskyttelse, er der mange forskellige interesser at varetage, skriver Jesper Frost Rasmussen (V).
Når kommunerne planlægger og udfører grundvandsbeskyttelse, er der mange forskellige interesser at varetage, skriver Jesper Frost Rasmussen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg Kommune og bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarme

Kommunerne og vandselskaberne løfter i dag den vigtige opgave med at sikre rent drikkevand til borgere, virksomheder og institutioner. Parterne er derfor meget bevidste om den store opgave, det er at opretholde tilliden til, at drikkevandet også er rent ikke bare nu, men også for fremtidige generationer.

Når kommunerne planlægger og udfører grundvandsbeskyttelse, gøres det i samklang med de mange forskellige interesser, som kommunen skal varetage. Derfor er det en helt naturlig opgave for kommunerne at inddrage både de lokale forhold og de mange interessenter. Kommunerne har i forvejen dialogen med vandforsyningerne, lodsejerne, virksomhederne og med borgerne.

I alle landets kommuner skal der udføres indsatser for at sikre sprøjtefrie, boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) omkring vandværkernes indvindingsboringer. Det skal gøres ved hjælp af frivillige aftaler med lodsejerne. En opgave givet til kommunerne og vandselskaberne af Folketinget i erkendelse af, at det er hos den kommunale myndighed og i vandforsyningen, at kendskabet, kompetencen og motivationen er til at kunne beskytte grundvandet og dermed sikre danskerne rent drikkevand for fremtiden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Kommunerne skal stadig stå til ansvar for drikkevandet, når andre myndigheder har gjort, hvad de skulle, og andre nationale prioriteringer får større fokus.

I Esbjerg har det lokale Hjerting Vandværk BNBO-arealer, som er beliggende ved et udstykningsområde til boliger. I dialog med vandforsyning, områdets beboere og interessenter er der ønsker om klimatilpasning, rekreative interesser, naturbeskyttelse, landbrugsdrift og grundvandsbeskyttelse – alle væsentlige ønsker, som det er kommunens opgave at søge at opfylde.

Kommunerne skal stadig stå til ansvar for drikkevandet, når andre myndigheder har gjort, hvad de skulle, og andre nationale prioriteringer får større fokus.

Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg Kommune og bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarme

En simpel løsning ville være en aftale med lodsejerne omkring sprøjtefri drift i BNBO. En mere smart løsning vil indebære, at arealerne og nærområdet nu skal anvendes, så flere ønsker opfyldes.

Løsningen vil, fordi den er lokal og specifik, omfatte flere arealer end alene BNBO. BNBO planlægges at blive bynær skov, som beskytter grundvandet, de tilstødende lavbundsarealer anvendes til klimatilpasningsløsninger ved skybrud og naturbeskyttelse, og hele området kan anvendes til rekreative interesser såsom stier med mere.

Samtidigt vil arealerne fungere som en bufferzone imellem intensivt dyrkede landbrugsarealer og følsomme boligområder, hvor der kan opstå konflikter omkring lugt, støj og støv.

Læs også

Løsningen er ikke endelig og vil derfor løbende kunne tilpasses i samklang med udviklingen og de ændrede behov.

Fordelen ved at lade kommunerne gøre, hvad de er bedst til, nemlig at skabe lokale helhedsløsninger, der integrerer flere hensyn, er, at der kan samskabes bæredygtige, lokale løsninger.

Løsninger er bæredygtige, fordi de respekteres af aftaleejerne, og der er en bred opbakning og ansvarlighed, fordi der er mange, der været med til at skabe de rette løsninger. Endelig er de langtidsholdbare, fordi de forankres i lokalområdet og løbende kan tilrettes.

Kommunerne kan skabe disse unikke og bæredygtige løsninger, fordi vi er ude i virkeligheden og møder borgerne, hvor de er. Det eneste, vi behøver, er friheden til at kunne handle efter bedste faglige vurdering og ud fra de konkrete forhold.

-----

Jesper Frost Rasmussen (V) er borgmester i Esbjerg Kommune og desuden bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarme. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Frost Rasmussen

Borgmester (V), Esbjerg Kommune, formand, Dansk Fjernvarme, præsident, World Energy Cities Partnership
b.Sc. EE (Aalborg Uni. 2000), HD (O) (SDU 2007)

0:000:00