Kommuner tvinges ikke til biogas-garanti

BIOGAS: Kommunerne skal ikke stille garantier til biogas-anlæg, men kan gøre det, hvis økonomien i anlæggene er fornuftig. KL er tilfreds.
Anders Jerking
Fakta

Sådan skal biogas hjælpes i gang:
En igangsætningspulje på 85 mio. kr. årligt til etablering af nye fælles biogasanlæg og driftsrelaterede investeringer i forbindelse med tilslutning til fællesanlæg i perioden 2010 til 2012.

Under ordningen kan der ydes et anlægstilskud på 20 pct. af investeringen. Herudover vil den øvrige finansiering bestå af 60 pct. kommunegaranteret låntagning og 20 pct. egenfinansiering.


Kilde: Kilde: Grøn Vækst
Landbrugets skal være storleverandør af grøn energi. Det er en af hovedpunkterne i Grøn Vækst. Og for at sætte fart i byggeriet af biogas-anlæg aftalte regeringen og Dansk Folkeparti, at kommunerne skal stille lånegarantier til anlæggene. Men KL var ikke taget med på råd og kaldte aftalen "helt uhørt".

KL frygtede, at kommunerne kunne blive pressede til at stille garantier for anlæg, hvor økonomien ikke hang sammen med efterfølgende tab til følge.

Nu præciserer regeringen: Kommunerne skal ikke stille garanti, men har mulighed for det. Det glæder Jens Stenbæk, formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

"Der er ikke tale om en automatisk garanti. I stedet får kommunerne mulighed for at vurdere, om projekterne er økonomisk bæredygtige, inden man beslutter, om vil give en garanti," siger han.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00