Debat

Landmænd: Miljøstyrelsen parkerer vores vandråd på et sidespor

DEBAT: Vandrådenes frivillige indsats har desværre været skønne spildte kræfter. Miljøstyrelsens håndtering af sagen skader både tilliden og det altafgørende lokale kvalitetstjek, skriver Landboforeningen Midtjyllands formand, Frede Lundgaard Madsen.

Det lokale kvalitetstjek er vigtigt, fordi hverken miljøstyrelsen eller kommuner har det nødvendige detaljerede kendskab til alle de små lokale vandløb.
Det lokale kvalitetstjek er vigtigt, fordi hverken miljøstyrelsen eller kommuner har det nødvendige detaljerede kendskab til alle de små lokale vandløb.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frede Lundgaard Madsen
Formand, Landboforeningen Midtjylland, medlem af bestyrelsen, LMO

Jeg føler mig til grin!

Igennem et halvt år i 2017 arbejdede vi – seriøse, fagligt kvalificerede mennesker fra grønne organisationer og landbrug – intensivt i vandrådene.

Formålet med arbejdet var at komme med miljømæssigt, lokalt tilpasset indspil til de vandområdeplaner, som fremover skal forvalte og sikre god økologisk tilstand i vores vandløb.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til [email protected]

Det var i al fald det, vi blev fortalt, da vandrådende blev nedsat, og derfor vi påtog os arbejdet.

Parkeret i vandråd af styrelsen
Og tro mig, vi har arbejdet både målrettet og grundigt – og det til trods for, at Miljøstyrelsens kriterier i den endelige opgaveformulering var baseret på en modelfunktion, der kun vanskeligt kan anvendes i virkeligheden. 

På en ekskursion i vores vandråd, erfarede vi, at fire ud af de fem vandløb vi så, i virkeligheden slet ikke levede op til Miljøstyrelsens kriterier beskrevet på papiret.

Frede Lundgaard Madsen
Formand, Landboforeningen Midtjylland, medlem af bestyrelsen, LMO

Alligevel var vi, i både de grønne organisationer og landbrugserhvervet, enige om at klø på og stå på mål for et godt slutresultat.

Men vores mistanke om, at Miljøstyrelsen blot parkerede os i vandrådene, holdt stik.

Den endelig afgørelse er en understregelse af dette.

Det vigtigste må da være, at det er de rigtige vandløb, vi fremover tager vare på, og for eksempel ikke et bestemt antal kilometer.

Ligeledes erfarede vi på en ekskursion i vores vandråd, at fire ud af de fem vandløb, vi så, i virkeligheden slet ikke levede op til Miljøstyrelsens kriterier beskrevet på papiret.

Så er der altså noget, der ikke stemmer.

Det lokale kvalitetstjek
Det gør mig temmelig frustreret, at Miljøstyrelsen behandler borgere på denne måde, og det gør intet godt for tilliden til eventuelle fremtidige demokratiske processer.

Det lokale kendskab er afgørende vigtigt, når vi taler om vandløb, kanaler og grøfter.

Det er klart, at hverken Miljøstyrelse eller kommuner har detail-kendskab til alle vores vandløb. Derfor er det lokale kvalitetstjek vigtigt.

Kære politikere og embedsmænd, det her er simpelthen en ommer, ellers risikerer vi at bruge uanede mængder af ressourcer på de forkerte vandløb.

Vi skal investere og beskytte de rigtige vandløb for eftertiden, og vi skal gå uden om vores kanaler og grøfter, som blot leder vand væk fra landbrugsarealer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frede Lundgaard Madsen

Formand, LandboForeningen Midtjylland, direktør, Mosegård Holmstol

0:000:00