Debat

L&F: Glyphosat er hverken hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende

DEBAT: Pesticidet glyphosat har længe været et kontroversielt stof med mange modstandere, men anvendelsen er sikker for både mennesker og miljø, skriver Anne Louise Gimsing fra Landbrug & Fødevarer.

Glyphosat findes i ukrudtsmidlet Roundup.
Glyphosat findes i ukrudtsmidlet Roundup.Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Louise Gimsing
Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Glyphosat er det mest anvendte pesticid i Danmark og på verdensplan.

Glyphosats popularitet i Danmark skyldes blandt andet, at det er det bedste middel til bekæmpelse af rodukrudt, som eller vil kræve omfattende mekanisk bearbejdning af jorden.

Hvis man skal bekæmpe rodukrudt mekanisk, vil det føre til udledning af kuldioxid til skade for klimaet, dels direkte ved udledning fra de fossile brændstoffer, som bruges af traktoren, og dels ved omsætning af jordens organiske stof som følge af jordbearbejdningen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samtidig er glyphosat det mest velundersøgte pesticid, og der er udgivet tusindvis af videnskabelige artikler om stoffet.

Kritik af glyphosat
Det til trods har glyphosat i mange år været et kontroversielt stof med mange modstandere til trods for, at de myndigheder, der godkender pesticider, har vist, at det er sikkert at anvende glyphosat både for mennesker og miljø.

Det er helt essentielt, at vurderingen og den efterfølgende afstemning i kommissionen baseres på fakta og ikke på følelser og skræmmekampagner.

Anne Louise Gimsing
Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Det er faktisk tankevækkende, hvordan det er lykkedes at skabe et billede af glyphosat som et dybt problematisk stof, for meget lidt i den seriøse del af forskningen peger i den retning.

Senest har to danske forskere været ude med kritik af glyphosat.

Professor Lisbeth Knudsen skriver 26. juli på Rådet for Grøn Omstillings hjemmeside om glyphosat. I artiklen skriver hun blandt andet:

"Epidemiologiske studier af mennesker, der har været udsat for glyphosat, og dyreforsøg peger på, at glyphosat kan øge risikoen for kræft, skade generne, have en hormonforstyrrende effekt og påvirke både vores forplantningsevne og vores immunforsvar."

Hun skriver også: "Vi ved, der er fundet sammenhæng med dannelse af lymphomer, det vil sige lymfekræft, hos folk, der arbejder med stoffet i landbruget."

25. august er seniorforskningskonsulent Annette Plesner også ude efter glyphosat, hvor hun i et debatindlæg på Altinget beskriver, at glyphosat kan give problemer i nyrerne, blodet, luftvejene, og at det er skyld i infertilitet og kræft.

En minimal risiko
Udsagnene fra de to forskere om glyphosat lyder meget foruroligende, men heldigvis tilbagevises de i tre nyligt publicerede videnskabelige artikler i det anerkendte tidsskrift Pest Management Science.

De tre artikler samler op på forskellige emner om glyphosat og effekter på mennesker, og giver en status for, hvad vi ved.

Her skal man altså huske, at glyphosat er et af de allerbedst undersøgte kemiske stoffer, og der er tusindvis af videnskabelige artikler om glyphosat, så konklusioner om stoffet bygger på et solidt fundament af data.

I den første artikel ses der på, hvor meget glyphosat man bliver udsat for gennem vand, mad, luft og andre tænkelige eksponeringsveje.

Konklusionen er, at den samlede mængde glyphosat, man udsættes for, udgør en minimal risiko, hvis man sammenholder mængderne med data for de mængder, man maksimalt bør udsættes for.

Det er værd at bemærke, at i denne artikel er der er gjort meget konservative antagelser omkring, hvad man må udsættes for. Konklusionen gælder både for landmænd, der håndterer glyphosat, men også for den almindelige forbruger.

Læs også

Glyphosat er ikke hormonforstyrrende
I den anden artikel ses på glyphosat og hormonforstyrrende effekter.

At noget er hormonforstyrrende betyder, at det forstyrrer de naturlige balancer i hormonsystemerne. Kommer disse systemer ud af balance, er der mistanke om, at det kan bidrage til den stigende forekomst af en række tilstande og sygdomme, som eksempelvis misdannede kønsorganer, nedsat fertilitet, udvikling af fedme og diabetes og påvirkning af hjernens udvikling.

Alle pesticider skal vurderes for, om de har hormonforstyrrende effekter, og er der effekter, kan de ikke godkendes.

Artiklen samler op på data fra dyreforsøg og andre studier, der har undersøgt hormonforstyrrende effekter, og konklusionen baseret på alle disse studier viser, at glyphosat ikke har hormonforstyrrende effekter.

Dette er den samme konklusion, som flere myndigheder som eksempelvis europæiske EFSA og de amerikanske myndigheder er kommet frem til.

Ikke kræftfremkaldende
Den sidste artikel omhandler glyphosat og studier af risikoen for kræft.

I 2015 blev glyphosat vurderet af IARC (International Agency for Research on Cancer) som værende "sandsynligvis kræftfremkaldende".

Dette medførte stor opmærksom fra medierne og er siden blevet brugt som argument for, at glyphosat bør forbydes.

Sagen er dog, at ingen myndigheder, inklusiv EFSA og den danske Miljøstyrelse, er enige i denne vurdering.

Der er også i flere medier, blandt andet Forbes Magazine, stillet alvorlige spørgsmålstegn ved validiteten af IARC’s tolkning af data.

Artiklen i Pest Management Science konkluderer da også, at der ikke er noget der støtter IARC’s vurdering. Konklusionen i Pest Management Science er baseret på en gennemgang af dyrestudier.

En anden artikel fra i år fra tidsskriftet Environmental Pollution, hvor forskere har set på befolkningsstudier med landmænd, der i længere tid har været eksponeret for glyphosat, viser også, at glyphosat ikke øger risikoen for kræft.

Genvurdering skal bygge på fakta
Glyphosat er ved at blive genvurderet i EU med henblik på fornyelse af godkendelsen i 2022.

Det er helt essentielt, at vurderingen og den efterfølgende afstemning i kommissionen baseres på fakta og ikke på følelser og skræmmekampagner.

Derfor må man håbe, at politikerne vil læse de nyeste artikler, der samler op på, hvad vi ved om glyphosat, og baserer deres holdning på fagligheden.

Og den er altså ganske entydig i vurderingen af, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00