Regeringen præsenterer klimaudspil for landbruget: Det må ikke koste arbejdspladser

Regeringen har præsenteret sit bud på, hvordan landbruget skal bidrage til at nå klimamålet om 70-procents reduktion af drivhusgasser. Se pressemødet her.

Kristine Korsgaard

Danmarks landmænd og de ansatte på slagterier og andre erhverv knyttet til landbruget skal ikke være bekymrede over de kommende planer om at reducere landbrugets klimapåvirkning. 

Det var et hovedbudskaberne fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) og hans tre ministerkolleger, der onsdag præsenterede regeringens klimaudspil for landbruget.

“Vi vil klimaet. Vi vil miljøet. Vi vil fremtidens landbrug uden at det skal koste arbejdspladser. Det er vigtigt for os, at vi holder de balancer,” sagde Rasmus Prehn og forsikrede specifikt slagteriarbejdere om, regeringens planer ikke vil koste dem deres job:

“I kan regne med os. Vi er på hold med jer. Vi passer på jeres job,” sagde ministeren. 

Også erhvervsminister Simon Kollerup betonede regeringens støtte til landbruget.

"Danmark er et landbrugsland, en kulturbærer og en vigtig del af Danmarks DNA og økonomi," sagde han.

Hovedformålet med udspillet er at reducere udslippet af drivhusgasser fra landbruget, så også denne sektor kan bidrage til, at Danmark når målet om 70 procents reduktion i 2030. 

Læs også

Vil omlægge landbrugsstøtte
Regeringen lægger op til blandt andet at tage op til 88.500 hektar lavtliggende landbrugsjord ud af produktion, fordi disse jorder har et særligt højt CO2-udslip.

Derudover skal EU’s landbrugsstøtte bruges på en ny måde, så man i stedet for at bruge syv procent på “grønne” løsninger, kommer op på at bruge 20 procent af støtten på noget, der kan karakteriseres som grønt.

Det vil ifølge regeringen betyde, at man bringer en kæmpe pengekasse i spil, som kan bruges til at trække imod klimamålet.

"Vi kan komme helt op på at motionere 21 milliarder kroner i en grøn og progressiv retning," sagde Rasmus Prehn.

Ny teknologi skal trække det meste
I alt vil regeringen finde syv millioner ton sparet CO2-udslip i landbruget i 2030. Men de fem millioner ton skal findes ved at investere i ny teknologi, som vi endnu ikke kender det præcise potentiale i.  

Det har allerede vakt kritik fra støttepartierne og grønne organisationer, som kalder tiltagene "fugle på taget".

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kaldte brugen af ny teknologi for "en ekstremt vigtig del" af udspillet og vejen til at nå klimamålet.

Forhandlinger torsdag
Regeringen går efter at lande en bred aftale, sagde Dan Jørgensen. Og flere har da også bemærket, at indholdet og forsikringerne om at "holde hånden under" landbruget tyder på, at regeringen går efter at få i hvert fald Venstre med i en aftale.

Der bliver indkaldt til sættemøde torsdag klokken 11, oplyste Rasmus Prehn.

Fortsat produktion af dansk kød
Fødevareministeren blev ved pressemødet spurgt, hvorfor udspillet ikke indeholder tiltag til at omlægge dansk landbrug fra produktion af kød til produktion af planter, når kød er noget af det, der belaster klimaet mest.

Det vil trække i den forkerte retning, hvis Danmark skærer ned på kødproduktion, forklarede Rasmus Prehn.

"Vi har rigtig meget fokus på det plantebaserede. Men når vi ikke bare siger, at vi skruer ned for kødproduktionen, skyldes det, at vi kan se, at efterspørgslen på kød i verden vil stige. I Danmark har vi en meget klimaeffektiv kødproduktion, så hvis vi producerer mindre, flytter problemet et andet sted hen. Hvis kødet i stedet bliver produceret i Rumænien eller Bulgarien, vil det udlede langt mere CO2," lød hans svar.

Han nævnte ikke initiativer fra regeringen til at få den danske befolkning til at skifte kød ud med grøntsager.

"Jeg tror på, at vi kommer til at spise meget mere plantebaseret, og det skal vi også. Men der skal også være plads til en god bøf om fredagen. Og jeg tror på, at det er godt for den økologiske balance, at der også er dyr i vores landbrugsproduktion," sagde fødevareministeren. 

Artiklen opdateres

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00