Om  
Henrik Studsgaard

Miljøministeriets departementschef er blevet hjemsendt

Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard er fra dags dato blevet fritaget fra tjeneste.

Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard er blevet fritaget fra tjeneste. Det har miljøminister Lea Wermelin besluttet efter Kompetence- og Medarbejderstyrelsens indstilling.
Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard er blevet fritaget fra tjeneste. Det har miljøminister Lea Wermelin besluttet efter Kompetence- og Medarbejderstyrelsens indstilling.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Esbjørnsen

Henrik Studsgaard er hjemsendt som departementschef for Miljøministeriet. Han fritaget fra tjeneste som følge af hans rolle i den ulovlige beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark, som blev truffet af regeringen i november 2020.

Det har miljøminister Lea Wermelin (S) besluttet oven på en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Henrik Studsgaard fik alvorlig kritik før sommerferien i en længe ventet beretning fra Minkkommissionen. Det var især hans deltagelse i et møde i regeringens Koordinationsudvalg 3. november, hvor han ikke rejste spørgsmålet om hjemmel bag beslutning om af aflive minkene, selvom han godt vidste, at den manglede.

Under sin afhøring i Minkkommissionen sagde Studsgaard, at spørgsmålet om hjemmel ikke var "top of mind" for ham på mødet 3. november. 

Men ifølge Kommissionen havde Henrik Studsgaard som leder af ressortministeriet "pligt til at sikre sig, at hjemmel til aflivning af alle mink og til udbetaling af tempobonus var blevet undersøgt og bekræftet".

Grove tjenesteforseelser

At Henrik Studsgaard i tiden frem mod udmeldingen af beslutningen ikke delte Miljø- og Fødevareministeriets og Fødevarestyrelsens vurdering hjemmelsspørgsmålet og forsøgte at sikre, at der ikke på pressemødet skete vildledning eller ulovlig instruktion, har fået Kommissionen til at konkludere, at: 

"Henrik Studsgaard har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der foreligger grundlag for, at det offentlige søger ham draget til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf."

Siden har sagen ligget hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der nu indstiller til at indlede en disciplinærforfølgning af departementschef Henrik Studsgaard med et tjenstligt forhør. Den linje har miljøminister Lea Wermelin valgt at følge.

Der vil snarest blive konstitueret en midlertidig departementschef.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024