Om  
Henrik Studsgaard

Departementschef får nyt job efter minksag

Henrik Studsgaard starter i det nye år som direktør i Esbjerg Kommune. Miljøministeriets departementschef har siden august været fritaget for tjeneste for sin rolle i minksagen.

Henrik Studsgaard har været departementschef i Miljøministeriet siden 2013. 
Henrik Studsgaard har været departementschef i Miljøministeriet siden 2013. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Henrik Studsgaard stopper som departementschef i Miljøministeriet.

Han har fået nyt job som direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

”Med Henrik Studsgaard får vi en erfaren og kompetent mand til at stå i spidsen for Teknik & Miljø, og jeg er glad for, at vi har kunnet tiltrække en kapacitet som ham,” lyder det fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Henrik Studsgaard har siden august måned været hjemsendt som konsekvens af hans rolle i den ulovlige beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark, som blev truffet af regeringen i november 2020.

For mens mange af de øvrige embedsmænd i minksagen er endt med en advarsel, så har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen efter rådslagning fra Kammeradvokaten vurderet, at Henrik Studsgaard har begået en forseelse af en sådan grovhed, at der kunne være tale om, at han skulle idømmes en strengere sanktion.

Derfor var der indledt et tjenstligt forhør.

Læs også

Ansvar for lovhjemmel

Minkkommissionen kritiserede før sommerferien Henrik Studsgaard for ikke at rejse spørgsmålet om lovhjemmel bag regeringens beslutning om at aflive alle minkene, selv om han godt vidste, at den manglede.

Under afhøringen i minkkommissionen udtalte Henrik Studsgaard, at lovhjemmel ikke var “top of mind” på det så afgørende minkmøde i regeringens koordinationsudvalg den 3. november 2020.

Men minkkommissionen mente, at han som leder af ressortministeriet havde "pligt til at sikre sig, at hjemmel til aflivning af alle mink og til udbetaling af tempobonus var blevet undersøgt og bekræftet".

Vellidt og flere møgsager

Henrik Studsgaard har været departementschef for miljøet de seneste ti år, og en årrække havde han også fødevareområdet under sig.

Han bliver beskrevet som en vellidt og dygtig leder. Til gengæld er minksagen blot en af flere møgsager på departementschefens bord.

Blandt øvrige sager er landbrugspakken, som i 2016 kostede Eva Kjer Hansen (V) jobbet som minister, kritik af venstreministeren Esben Lunde Larsen for at arbejde imod og vildlede et politisk flertal i en fiskeripakke og kritik af ministeriets overvågning af grundvandet og forvaltning af dispensationer til pesticidmidler.

Og da minksagen i 2020 kostede fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet, kom der en uforbeholden undskyldning fra Henrik Studsgaard.

“Vores system har fejlet. Vi har ikke hjulpet dig godt. Det er jeg ked af.”

Flytter til Esbjerg

Nu forlader Henrik Studsgaard selv sin post. Han oplyser i pressemeddelelsen, at han glæder sig til at flytte til Esbjerg og starte i det nye job.

”Esbjerg Kommune griber tidens store udfordringer og muligheder med ambition og ønsket om at gøre en forskel lokalt, nationalt og internationalt, når det gælder bæredygtig udvikling, digitalisering og rammerne for det gode liv. Det er motiverende, og det glæder jeg mig til at blive en del af.”

Henrik Studsgaard starter 1. januar 2023 eller snarest derefter, da hans opsigelsesvarsel stadig er under forhandling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024