Fagligt stærk, loyal ind til benet og udpeget som hovedskurk i minksagen. Læs portræt af departementschefen med de mange liv

Departementschef Henrik Studsgaard beskrives som en vellidt og helstøbt leder, men nu er han endt som midtpunkt i regeringens hidtil største krise. Og det er langtfra departementschefens første møgsag.

Henrik Studsgaard var departementschef for Miljø- og Fødevareministeriet fra 2015 til november 2020, hvor det blev splittet op i to ministerier. Nu er han departementschef i Miljøministeriet.
Henrik Studsgaard var departementschef for Miljø- og Fødevareministeriet fra 2015 til november 2020, hvor det blev splittet op i to ministerier. Nu er han departementschef i Miljøministeriet.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Da Henrik Studsgaard satte sig i minkkommissionen for at blive afhørt, blev det ventet med spænding, om departementschefen fra det tidligere Miljø- og Fødevareministeriet ville forsøge også at kaste lys på andre ministeriers ansvar i mink-miseren.

Men det skete ikke. Og for dem, der kender Henrik Studsgaard, er det langtfra overraskende.

“Han kunne aldrig finde på at sidde og hælde vand ud af ørerne og pege på andre,” lyder det fra en kilde, der bakkes op af flere andre nuværende og tidligere kollegaer, som Altinget har talt med til baggrund.

Flere ministerier var ellers tæt involveret i regeringens beslutning i november 2020 om at aflive alle landets mink, som der ikke var lovhjemmel bag.

Men under afhøringerne har ministre og topembedsmænd fra andre ministerier udpeget Miljø- og Fødevareministeriet som eneansvarlig for den manglende lovhjemmel.

For eksempel da Statsministeriets departementschef under afhøringen blev foreholdt, at der ikke var lovgrundlag på plads til den beslutning, der var truffet.

“Så er det fagministeriet, der må gøre sit arbejde. Så ligger den hos dem, der har ressortansvar. Sådan er det,” sagde Barbara Bertelsen.

Henrik Studsgaard stod i spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet, indtil det i slutningen af 2020 blev splittet op i to selvstændige ministerier.

Og lige så udskældt ministeriet nu er for sin rolle i minksagen, lige så vellidt og respekteret er dens øverste embedsmand internt.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00