Debat

Miljøstyrelsen: Grundvandsområdet er komplekst

REPLIK: Grundvandsområdet er fagligt komplekst med mange nuancer. Mads Leth-Petersen fra Miljøstyrelsen svarer her på Poul Vejby-Sørensens indlæg om grundvandsmonitorering.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Leth-Petersen
Miljøstyrelsen

Grundvandsområdet er fagligt komplekst med mange nuancer. Det kan der vist ikke herske tvivl om. Det viser indlægget af Poul Vejby-Sørensen i Altinget 8. marts også med al tydelighed.

Lad mig – ganske kort – slå fast: Kommissionen har forholdt sig til den danske forståelse af definitionen af grundvand, og Kommissionen er enig med Danmark.  

Om dette kan jeg henvise til:

Med hensyn til hvad fagkundskaben siger, så er det Geus' opfattelse, at den mættede zone er betegnelse for enhver zone i jorden eller undergrunden, hvor alle mellemrummene i jordmatricen (porerne) er fyldt med vand. Geus' opfattelse stemmer overens med Kommissionens forståelse af vandrammedirektivets definition af grundvand.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Miljøstyrelsen overvåger grundvandet
Og ja, vi overvåger det mere terrænnære grundvand. Men vi overvåger også det dybereliggende grundvand. Vi skal nemlig have et billede af begge dele – det er vi forpligtet til efter vandrammedirektivet.

Efter nitratdirektivet, der har til formål at beskytte vandkvaliteten i forhold til påvirkning af nitrat fra landbruget, er vi forpligtet til at overvåge det grundvand, der er påvirket af nitrat på udvalgte målesteder. Dette skal vi med henblik på at fastslå omfanget af nitratforureningen i vandet fra landbrugsvirksomhed, jf. nitratdirektivets artikel 5 (6).  

Kommissionen har forholdt sig til den danske forståelse af definitionen af grundvand, og Kommissionen er enig med Danmark.

Mads Leth-Petersen
Miljøstyrelsen

Overvågningsprogrammet skal både bidrage til, at vi kan følge den generelle udvikling i grundvandets tilstand og til at vi kan vurdere, om vores regulering af fx udledning af næringsstoffer har den effekt, som vi regner med – de steder hvor nitratpåvirkninger allerede er konstateret.

Og endelig – med hensyn til det omtalte interne notatudkast om definitionen af grundvand, så ændrer et notat ikke status fra at være et udkast til at være endeligt, blot fordi det udleveres i forbindelse med en aktindsigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Vejby-Sørensen

Ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug, fhv. sekretariatschef, Tolvmandsforeningerne
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1970)

0:000:00