Mogens Jensen trækker sig

EXIT: Håndteringen af minksagen får nu konsekvenser for Mogens Jensen, som stopper som fødevareminister. Det sker efter massiv kritik og manglende tillid fra regeringens støttepartier.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Aflivning af alle danske mink er nu skyld i, at S-regeringen mister sin allerførste minister.

Fødevareminister og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har valgt at forlade sin ministerpost, fordi regeringens støttepartier ikke længere har tillid til ham.

Det meddeler Mogens Jensen selv på Facebook:

"Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren at jeg udtræder af regeringen."

I dag bliver mine redegørelser for dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og dels de tiltag...

Slået op af Mogens JensenOnsdag den 18. november 2020

Meldingen kommer efter, at regeringens støttepartier blevet orienteret om Miljø- og Fødevareministeriets redegørelse af minksagen.

Sagen opstod for to uger siden, da regeringen meddelte, at samtlige mink i Danmark skal aflives på grund af risikoen for en ny muteret coronavirus, der kunne skade effekten af en ny coronavaccine. Sagen tog dog for alvor en drejning i forrige weekend, hvor det viste sig, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Siden har partierne i Folketinget krævet, at både statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareministeren svarede på, hvornår de fandt ud af, at ordren var ulovlig, og hvornår og hvordan de reagerede på det. Mette Frederiksen gjorde det hurtigt klart, at ansvaret lå hos fødevareministeren, og der blev samtidig bestilt en række interne redegørelser, der skulle afklare forløbet.

Læs også

Støttepartier: Klog beslutning
Særlig Enhedslisten og Radikale har været kritiske overfor Mogens Jensens håndtering af sagen. Enhedslistens kritik har dog ikke kun kredset om selve den ulovlige ordre. Partiet langer især også ud efter fødevareministeren for at reagere for sent og for lidt på risikoen for mutation af coronavirus blandt mink. Det er sidenhen kommet frem, at regeringen har været vidende om problemet og risikoen i de seneste par måneder.

Enhedslisten kalder ministerens beslutning om at trække sig for fornuftig:

"Jeg har rigtig svært ved at se, hvad der skulle ligge i den redegørelse, som kan forklare, hvorfor ministeren ikke har handlet tilstrækkeligt," siger Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.

SF har ikke været lige så hårde i sin kritik, men på Twitter fortæller partiets formand, Pia Olsen Dyhr, at SF også har mistet tilliden til fødevareministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00