Debat

Morten Helveg: Venstre er ramt af grøn feber

DEBAT: Venstre viser klare symptomer på grøn feber: Partiet kan ikke længere kende forskel på fantasi og virkelighed, når det kommer til klimaindsatsen, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Venstres grønne feber skal kureres hurtigt for klimaets skyld, skriver Morten Helveg Petersen.  
Venstres grønne feber skal kureres hurtigt for klimaets skyld, skriver Morten Helveg Petersen.  Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat

Indrømmet: Jeg er ikke læge. Men det kræver vist heller ikke en grad i medicin for at spore, at dansk politik i øjeblikket er ramt af en virus, der smitter alle, der kommer i kontakt med Christiansborg.

Virussen hedder Grøn Feber og leder til vrangforestillinger, der gør det svært for den smittede at kende forskel på ord og handling, på fantasi og virkelighed. Særligt patienten Venstre er hårdt ramt af disse vrangforestillinger. Symptomerne kan spores i partiets påstande om eget klimahensyn og grønne mål. Lad mig give nogle eksempler:

Venstre siger, at de vil gøre noget ved CO2-udslip fra luftfart. Men da emnet blev bragt op i Folketinget, afviste partiet idéen med henvisning til, at de ønskede en "EU-løsning". Da emnet så kom på dagsordenen i EU til klimaministrenes møde 5. marts i Bruxelles, støttede regeringen ikke det hollandske forslag om en CO2-afgift på flybrændstof.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

End ikke når vores traditionelle allierede og bedste venner fra Sverige også var med på idéen. Forslaget blev ikke til noget grundet manglende opbakning.

Ventetid på 200 år
Venstre lovede guld og grønne skove, da partiet med fremskudt bryst og stolthed i stemmen lancerede den siden så notorisk berømte og berygtede landbrugspakke for nogle år siden. Pakken skulle levere en reduktion i kvælstofudledningen i størrelsesordenen 1451 ton. Men i virkelighedens verden er det kun blevet til beskedne 12 ton.

Symptomerne er flere. Og man får efterhånden den tanke, at Venstre ikke selv ved, hvad der er op og ned.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat

Hvad værre er, så er det danske drikkevand nu i en tilstand, der får EU-Kommissionen til at hejse det røde flag. Og her skriver jeg naturligvis ikke om Dannebrog.   

Venstre har sat et mål, som hedder, at der skal køre en millioner elbiler rundt på de danske veje i 2030. Men Venstres første politik giver kun nogle få tusinde om året. Derfor skal vi altså vente minimum 200 år endnu, hvis vi skal se Venstres erklærede ambition blive til noget.

Selvom personalet i det danske sundhedsvæsen gør det fantastisk, er det nok de færreste af os, der lever længe nok til at opleve planen slå igennem.

Febervildelse
Venstre støtter angiveligt de klimademonstrationer, der foregår landet over. Som jo i virkeligheden foregår overalt i Europa og resten af verden. Især er de unge helt fremme i klimakampen. Vi har i Danmark en befolkning, et civilsamfund, som har forstået, at den er gal, og som gør noget ved det. Demonstrationer, borgerforslag om en klimalov. Det er fantastisk. Og fantastisk inspirerende.

Det kan ingen sidde overhørig – nå jo, det gør regeringen, det gør Venstre. Danmarks CO2-udslip og energiforbrug steg faktisk sidste år, fordi statsministerpartiet konsekvent nedprioriterer energieffektivitet, selvom det er det billigste og bedste våben i klimakampen.   

Symptomerne er flere. Og man får efterhånden den tanke, at Venstre ikke selv ved, hvad der er op og ned.
Heldigvis er der en effektiv kur mod grøn feber: Læs Klimaet Kalder, hvori man kan finde reelle løsninger på vores fælles klimaproblemer, herunder CO2-afgift på flybrændstof, reduktion af kvælstof i landbruget, flere elbiler og mere fokus på energieffektivitet.

Hvis ikke det er nok, findes der en endnu skrappere kur: For 200 kroner om året kan et medlemskab af Radikale Venstre kurere selv de værste tilfælde af Grøn Feber. Det er med fuld garanti eller pengene tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024