Naturfredningsforening klager til EU over landbrugspakke

MILJØ: Den nye landbrugspakke skader vandmiljøet, og det er i strid med EU-reglerne, mener Naturfredningsforeningen, som nu klager til EU-Kommissionen.

Foto: Colourbox
Anders Jerking

EU-Kommissionen skal vurdere, om Eva Kjer Hansens (V) landbrugspakke er i strid med direktiverne.

Det er Danmarks Naturfredningsforening (DN), som nu officielt klager til Kommissionen.

Foreningen mener, at den nye gødningslov, der blev vedtaget i Folketinget torsdag, forringer tilstanden i vandmiljøet, og det er stik imod forpligtelserne i blandt andet Vandrammedirektivet.

”Vi hverken kan eller vil sidde stiltiende og se på, at regeringen ikke vil overholde EU's miljøregler. Det er at kaste vrag på den danske befolknings klare krav om en god og velfungerende natur. Derfor går vi nu til EU med det, som vi anser som et klart brud på EU's miljøregler,” siger DN-præsident Ella Maria Bisschop-Larsen i en pressemeddelelse.

Den nye lov blev vedtaget af alle partier i blå blok inklusive Konservative. Loven betyder, at landmænd får lov til at bruge mere gødning på markerne.

Men mere gødning på markerne betyder også mere gødning i vandmiljøet, mener Naturfredningsforeningen, som påpeger, at man i de seneste år har brugt milliarder af kroner på at forbedre vandmiljøet.

”Politikerne gambler med de sidste 30 års indsats for et rent vandmiljø og rent drikkevand,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ekspert: Sandsynligvis i strid med regler
En af landets førende eksperter i miljøret, professor Helle Tegner Anker, Københavns Universitet, vurderede torsdag i Altinget, at landbrugspakken kan være i konflikt med både EU's habitatdirektiv og vandrammedirektiv.

Ifølge direktiverne er det nemlig ikke nok, at der sker forbedringer samlet set. Direktiverne kræver, at der ikke må ske forringelser i nogen af de sårbare naturområder.  

”EU-retligt set er problemet derfor, at landbrugspakken generelt, og over hele landet, lemper miljøkravene, herunder gødskningsnormerne. Der er en vis sandsynlighed for, at det kan føre til  øget kvælstofudledning til nogle sårbare områder og potentielt en forringelse af tilstanden i disse områder i strid med EU-reglerne,” skriver Helle Tegner Anker.

I et svar til Folketinget har fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vurderet, at lovforslaget om gødningsnormer overholder EU-retten, men ministeren har i svaret også oplyst, at det ikke kan siges med ”fuld sikkerhed”, at loven er inden for EU’s regler.

Danmark har tidligere fået en dom ved EU-Domstolen for at have været for langsom med at forbedre vandmiljøet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00