Debat

NCC: Politikerne skal lave en national råstofplan, hvis forsyningssikkerheden skal fortsætte

Får vi ikke en samlet national råstofplan og med den nye tilladelser, så kan vi have nok så mange råstoffer - og vi har faktisk råstoffer - men det bliver ikke til forsyninger, før der gives tilladelser. Og så bliver der ikke fjernvarme i stuerne hos landets borgere, skriver Søren Evald Jensen.

Vi er allerede i gang med konkrete forsøg på, hvordan vi kan bruge råstofferne mere rigtigt og spare på ressourcerne.
Men det er langt fra nok.
Lægges der ikke en samlet plan, risikerer vi, at råstofforsyningen bryder sammen. Derfor skal vi have en national råstofplan, skriver Søren Evald Jensen.
Vi er allerede i gang med konkrete forsøg på, hvordan vi kan bruge råstofferne mere rigtigt og spare på ressourcerne. Men det er langt fra nok. Lægges der ikke en samlet plan, risikerer vi, at råstofforsyningen bryder sammen. Derfor skal vi have en national råstofplan, skriver Søren Evald Jensen.Foto: Pressefoto/NCC
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det haster med en national råstofplan, hvis Danmark skal gennemføre den grønne omstilling med blandt andet vindmøller og fjernvarme.

Dertil kommer, at landet med Infrastrukturplan 2035 skal bruge flere millioner tons grus til veje, jernbaner og beton. Der er en politisk ambition, men det haster med at komme i mål.

Der er en politisk ambition, men det haster med at komme i mål. For om få år løber Sjælland tør for råstoffer, og det samme gælder for Region Syddanmark.

Søren Evald Jensen
Direktør, NCC Råstoffer Danmark

For om få år løber Sjælland tør for råstoffer, og det samme gælder for Region Syddanmark.

I mangel på en samlet plan står vi over for myndigheder, der er fem til syv år om at give tilladelser, og dertil bliver vi ramt af borgerprotester og indsigelser.

Med tilladelser med en ventetid på ti år ad gangen betyder det, at vi nærmest skal begynde at søge forlængelse, når vi får en tilladelse. NCC mener, at tillædelseslængden skal gælde så længe, der kan graves råstoffer.

Vi kan i dag komme ud for, at sagsbehandlingstiden er længere end tilladelserne.

Læs også

Risiko for sammenbrud

Vi må have en national råstofplan, hvor vi koordinerer indsatsen og ser på, hvilke forsyningskilder vi har, og hvor meget der kan genbruges.

Sammen med myndigheder og rådgivere er vi som branche allerede i gang med konkrete forsøg på, hvordan vi kan bruge råstofferne mere rigtigt, end vi gør i dag, og på den måde spare på ressourcerne.

Men det er langt fra nok.

Får vi ikke sammen med politikerne lagt en samlet plan, så risikerer vi, at råstofforsyningen bryder sammen.

Sker det, så bliver der i hvert fald ikke lagt fjernvarmerør, og vindmøllerne får ikke nogen fundamenter.

Importerer allerede råstoffer

I København er vi allerede nødt til at importere råstoffer, og det er mildt sagt ikke godt for den grønne omstilling at sejle råstoffer til Danmark med dieseldrevne skibe.

I København er vi allerede nødt til at importere råstoffer, og det er mildt sagt ikke godt for den grønne omstilling. 

Søren Evald Jensen
Direktør, NCC Råstoffer Danmark

Dertil har de lande, vi skal importere fra, også udfordringer med at give tilladelser til råstofudvinding.

Faktisk skal der bruges 5.000 tons grus til hver kilometer fjernvarme, og ifølge planerne skal der lægges op mod 3.000 kilometer fjernvarme i de kommende år.

Omregnet bruger hver borger i Danmark faktisk 1,2 kilo råstoffer hver time døgnet rundt.

Fjerner mulighed for fjernvarme

Får vi ikke en samlet national råstofplan og med den nye tilladelser, så kan vi have nok så mange råstoffer - og vi har faktisk råstoffer - men det bliver ikke til forsyninger, før der gives tilladelser.

Og så bliver der ikke fjernvarme i stuerne hos landets borgere.

NCC Råstoffer har i samarbejde med Dansk Industri og Danske Regioner netop afleveret et idékatalog til miljøminister Magnus Heunicke (S) med bud på, hvordan vi løser den fremtidige råstofforsyning i Danmark.

Sammen med de øvrige parter anbefaler vi i kataloget blandt andet, at vi gennem lovgivning får kortere sagsbehandlingstid, at det bliver nemt at genbruge råstoffer til nye bygge- og anlægsprojekter og at vi får sikret potentielle råstofressourcer.

Alt sammen for at vi kan udvikle vores samfund - med omtanke.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024