Debat

Nyt Europa på femåret for COP21: EU er helt afgørende for klimasucces

DEBAT: For fem år siden blev verdens lande enige om en klimaaftale for alle. I dag er EU's indsats helt afgørende for at få skærpet alle landes klimamål og -løfter, skriver Steen Gade.

Verdens lande blev for fem år siden på COP 21-topmødet enige om en klimaaftale for alle. Nu skal vi sætte fuld kraft ind på de næste skridt, skriver Steen Gade.
Verdens lande blev for fem år siden på COP 21-topmødet enige om en klimaaftale for alle. Nu skal vi sætte fuld kraft ind på de næste skridt, skriver Steen Gade.Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Gade
Bestyrelsesmedlem, Nyt Europa 

Den 11. december er det fem år siden, at en propfyldt plenarsal i Paris på FN's 21. klimatopmøde – COP 21 – blev fyldt med jubelscener, klapsalver og også et par glædestårer. Det lykkedes nemlig denne 21. gang for verdens lande at blive enige om en klimaaftale for alle.

Det var stort i sig selv. Men når vi kigger tilbage på de sidste fem år, blev det vigtigste nok, at det blev startskud til den store opblomstring af klimaforståelse, alvor og – måske allervigtigst – utålmodighed, som heldigvis har præget verden siden.

I betydelig grad drevet af ungdommen overalt på kloden. I høj grad givet mæle gennem skoleeleven Greta Thunberg, som FN inviterede til COP 24 i Katowice i Polen – og gjorde verdenskendt. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Indholdet kunne være bedre
Jeg er os samtidig pinligt bevidst om, at indholdet kunne være bedre, og at der skal ske meget meget mere end det, som landene har meldt ud indtil nu.

Men jeg er samtidig overbevist om, at selve platformen og de langsigtede mål er en afgørende drivende kraft, der jo også har tålt, at USA har modarbejdet og er trådt ud.

For Danmark bør det blive en hovedprioritet at holde ambitionsniveauet i EU-kredsen oppe på alle parametre.

Steen Gade
Bestyrelsesmedlem, Nyt Europa 

Derfor er den bedste måde at fejre femåret på at sætte fuld kraft ind på de næste skridt. Op til næste klimatopmøde – nummer 26 – i Glasgow.

Her handler det om at få skærpet alle landes mål og løfter. Derfor er vores indsats i EU helt afgørende. Fordi vi i EU forhandler samlet, og – især – fordi EU er helt afgørende for globale fremskridt.

Læs også

EU's beslutninger inspirerer
Hvis nogen stadig er i tvivl om, hvor meget det betyder globalt, at EU tør tage store beslutninger, bør man lægge mærke til, hvad der er sket, siden EU-landene i år meldte ud, at vi vil være klimaneutrale i 2050.

Kort efter meldte Japan og Sydkorea ud med samme mål. Og derefter kom Kina med 2060 som deres mål. USA's kommende præsident, Joe Biden, ønsker 2050 for USA, og en række andre lande som for eksempel New Zealand har også meldt 2050. Ja, selv Ruslands præsident, Vladimir Putin, skulle være i gang med at undersøge, hvad det vil betyde for Rusland. 

Og EU-Kommissionen har gjort et flot hjemmearbejde, som faktisk også skal fejres i dag, hvor det er et år siden, at European Green Deal blev offentliggjort. Eller Den Grønne Pagt, som den kaldes.

Et forsøg på at leve op til løfterne om "transformativ ændring" af Europa i løbet af de næste ti år. Når vi ser på det et år efter lanceringen, ser pagten stadig imponerende ud.

Det mest grønne politiske initiativ, som vi har set til dato, med helt afgørende betydning for verden, men bestemt også for herhjemme. 

Danmark skal holde ambitionsniveauet oppe
Det handler om klima, klimatilpasning, biodiversitet, industripolitik, kemikalier, luftforurening, cirkulær økonomi, handelspolitik, fødevarer, udenrigspolitik og, ja, også økonomiske instrumenter.

Ikke alt er foldet ud endnu, men lad os bare nævne et par områder, hvor det tegner stort. Udbygning af havvind, så vi i 2030 har femdoblet kapaciteten og i 2050 25 gange så meget.

30 procent af både hav – og landarealet beskyttet i 2030 med ti procent hav og ti procent land som "vild natur", ret til reparation af varer, halvering af pesticidforbruget og så selvfølgelig en klimalov, klimaneutralitet i 2050 og måske 60 procents drivhusgasreduktion i 2030. 

For Danmark bør det blive en hovedprioritet at holde ambitionsniveauet i EU-kredsen oppe på alle parametre. Kaste alle kræfter ind for at modvirke de svækkelser, som vi allerede er ved at se – for eksempel når det gælder landbrug – når landenes regeringsledere tager over.

Skabe så mange grønne alliancer med civilsamfundene i Europa og også med Europa-Parlamentet, hvor flertallet ofte – men jo ikke altid – vil støtte en folkelig grøn linje. 

Kræver et stort udviklingsarbejde
Hvis den grønne omstilling skal blive en realitet med det ambitionsniveau, der ligger i at kalde den "transformativ," som EU-Kommissionen gør – vel det samme, som når Det Europæiske miljøagentur taler om behovet for "systemiske ændringer" – så kræver det et stort udviklingsarbejde for at ændre de økonomiske instrumenter. Eller regnemodeller, som vi mest kalder det herhjemme.

Der er takter i den grønne pagt med tanker om at kigge på vækst -og stabilitetspagten, om at geare det europæiske semester, så det tager klima- og miljømål lige så alvorligt som de økonomiske parametre.  At begynde at arbejde med begrebet "naturkapital" samt benytte skattesystemet til grøn omstilling. Men her mangler der både politikudvikling og sikkert også vilje, når det kommer til stykket.

Derfor en opfordring til Folketinget og regeringen om at sætte ekstra tryk på en sådan proces. Jeg tror ikke, at den transformative ændring lykkes, hvis den ikke følges op med økonomiske instrumenter, så vi får de rigtige priser, hvor alle omkostningerne er indregnet, og hvor der styres målrettet efter de grønne mål med samme styrke som økonomiske mål. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024