Regeringen varmer op til nyt GMO-ja

GMO: Regeringen møder igen kritik fra flere organisationer, efter den har valgt at sige god for en ny type GMO-majs inden for EU's grænser.
Per Bang Thomsen
Står det til regeringen, skal det fremover være tilladt at markedsføre og bruge GMO-majsen "MIR162" inden for EU's grænser. Det skriver fødevareminister Mette Gjerskov (S) i et grundnotat, som i sidste uge blev sendt ud til medlemmerne af Folketingets Europaudvalg.

Det er EU-Kommissionen, der har fremsat forslaget, og ifølge ministeren er der ingen sundheds- eller miljømæssige problemer med den genmodificerede majstype.

Af den grund er der hverken et "fagligt eller juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse", og derfor vil man fra dansk side stemme ja, når det skal op at vende i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH).

Kritik fra flere organisationer
Det er ikke første gang, at regeringen siger god for nye GMO-produkter, og beslutningen møder hård kritik fra en række miljøorganisationer.

Dokumentation
Regeringens begrundelse:

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at majsen er
lige så sikker som tilsvarende konventionelle ikke-genmodificerede majs med hensyn til potentielle effekter på menneskers og dyrs sundhed og på miljøet ved de påtænkte anvendelser.

De danske eksperter ved DTU Fødevareinstituttet, NaturErhvervstyrelsen og Nationalt Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet er enige i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) vurdering. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet
i Danmark og EU.

Regeringen konstaterer således, at der ikke er fagligt eller juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse og kan støtte forslaget.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00