Debat

RenoSam: Markedet vil svigte

DEBAT: DI og Dansk Erhverv anklager RenoSam for ikke at kunne huske. Men det er dem selv, der ignorerer et reelt problem med affaldsliberaliseringen, skriver direktøren for RenoSam.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jacob H. Simonsen,
direktør, RenoSam 

På baggrund af en artikel i tidskriftet Ren Viden anklager DI i tirsdagens udgave af Altinget RenoSam for ikke at kunne huske.

Det kan vi godt! RenoSam kan også huske, hvordan miljøministerens arbejdsgruppe netop pegede på, at der var nogle spørgsmål, som arbejdsgruppen ikke fik taget livtag med, men samtidig mente var væsentlige at få afklaret i den videre proces.

Et af de spørgsmål var at forholde sig til hvordan en model baseret på et liberalt marked skal fungere i de få tilfælde, hvor markedet svigter.

Vi står ved, hvad vi aftalte - men
Et andet spørgsmål var, hvordan man vil sikre, at genanvendelsesmålene kan nås. Hvis man ønsker at sikre et højt miljøbeskyttelsesniveau i fremtiden, skal man kunne svare på disse spørgsmål.

Derfor er der en risiko for, at private genanvendere kommer til at tage guldet og lade skidtet ligge tilbage. RenoSam mener ikke, at et liberalt marked naturligt vil sikre, at der udføres tabsgivende aktiviteter. Det siger al økonomisk teori.

Jacob H. Simonsen
RenoSam

Der skal ikke være tvivl om, at RenoSam står ved det kompromis, der blev indgået i miljøministerens arbejdsgruppe. Anvisningsretten for det genanvendelige erhvervsaffald vil falde bort, det har vi sagt god for, og det står vi ved.

Når den ny model nu skal implementeres, er det dog væsentligt, at lovgiver forholder sig til, hvordan markedet skal sikre genanvendelsen af de små problematiske fraktioner.

Der er dele af virksomhedernes genanvendelige erhvervsaffald, der ikke er økonomisk attraktivt at indsamle og genanvende.

Problemer i yderområder
Mængderne kan være små, eller virksomheden kan have en geografisk placering, der gør, at løsningen på markedet for den enkelte virksomhed kan blive meget dyr. Dermed stiger incitamentet også til at bortskaffe affaldet på anden måde.

Derfor er der en risiko for, at private genanvendere kommer til at tage guldet og lade skidtet ligge tilbage.

RenoSam mener ikke, at et liberalt marked naturligt vil sikre, at der udføres tabsgivende aktiviteter. Det siger al økonomisk teori. Dette er helt naturligt og helt legitimt. Dette er kendt af alle, både DI og RenoSam.  

Kom med en løsning, DI
Og hvordan vil man sikre genanvendelse i disse tilfælde? Det er en interessant debat. Det er den debat, RenoSam rejser, og her hører vi naturligvis gerne DI's bud.

Jeg kunne måske driste mig til at anbefale, at DI læste artiklen på bagsiden af Ren Viden samt anbefalinger fra miljøministerens arbejdsgruppe en gang mere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00