Skovrådet: Katastrofe at droppe tilskud

SKOVBRUG: Tilskudsordning til bæredygtig skovdrift er væk fra 2010. Dermed er der sat en kæp i hjulet for udviklingen af skovene, mener Skovrådet og Skovforeningen.
Private danske skovbrug frygter, at de mister tilskud til bæredygtig skovdrift.
Private danske skovbrug frygter, at de mister tilskud til bæredygtig skovdrift.Foto: colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Pengene hænger ikke på træerne. Sådan hedder et gammel ordsprog, som nu bliver virkelighed for de private danske skovbrug. Regeringen vil nemlig fjerne tilskudsordningen til skovbrugene fra næste år. Det vil få katastrofale følger, advarer Skovrådets formand, Niels Elers Koch.

Ideen bag tilskudsordningen var at øge incitamentet til at lave bæredygtig skovdrift i etablerede skove. Eksempelvis ved at fremme løvtræer frem for nåletræer, sikre skov, der er særlig værdifuld for plante- og dyrelivet, samt give tilskud til udarbejdelsen af grønne driftsplaner.

Men det ser nu ud til at være slut. Fra 2010 fjernes tilskudsordningen til bæredygtig skovbrug tilsyneladende. I 2008 var tilskuddene på 44,8 mio. kr.

På et møde i Landdistriktsudvalget i midten af juni blev Skovforeningen gjort opmærksom på, at der ikke var afsat midler til tilskudsordningen fra 2010. Det får skovbranchen til at frygte for den fremtidige bæredygtige skovdrift.

"Vi håber på, at der hurtigt bliver fundet en løsning, for ellers får det katastrofale følger for dansk skovbrug og skovenes store samfundsmæssige betydning," siger formand for Skovrådet Niels Elers Koch.

Skovrådet er fortørnet over udsigten til, at tilskudsordningen forsvinder. Niels Ehlers Koch mener, at det er et tilbageslag for bæredygtigheden.

"Det vil få stor betydning for den danske skovejer. Hvis skovejeren planter nåletræ frem for løvtræ, så opfylder han skovloven, men det danske samfund taber biodiversitet, oplevelsesmuligheder og en kvalitetsproduktion af træ til træindustrien," siger han.

Ministeren: Det er prioritering
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) forklarer i et skriftligt svar til Altinget, at regeringen har fokus på at opfylde direktivforpligtelser. Det har man gjort i forbindelse med Grøn Vækst, som ifølge miljøministeren også sikrer et løft til skovene.

"For at kunne lave en samlet vækstplan for naturen og landbruget i Danmark i Grøn Vækst, har det været nødvendigt at prioritere," skriver Troels Lund Poulsen i en mail.

Han mener, at det er for tidligt at tale om, hvorvidt der er penge eller ej. I løbet af efteråret vil han nemlig nedsætte et Skovpolitisk Udvalg, som blandt andet skal kigge på tilskudsordninger og regulering af skovbrugerhvervet.

"Det forventes, at udvalget færdiggør deres kort- og langsigtede anbefalinger om de danske skoves udvikling i 2010. Det er derfor for tidligt at snakke om penge," skriver miljøministeren.

Skovene bliver glemt
Danmarks Skovforenings informationschef Martin Einfeldt er bange for, at Skovpolitisk Udvalg bliver måden, miljøministeren kan sende sagen til hjørnespark.

"Når vi kommer til ham og protesterer over, at der ikke er nogen penge til bæredygtig skovbrug, så vil vi få det samme afventende svar. Der kommer til skovpolitisk udvalg, så må vi se på det der," siger Martin Einfeldt, der mener, at skovdriften bliver glemt i regeringens kamp for at finde CO2-reduktioner.

Dokumentation
FAKTA
Ifølge Skov- og Naturstyrelsen blev der i 2008 givet tilskud for 44,8 mio. kr.
Tilskudsordningerne til bæredygtig drift består af 4 ordninger:

Med bæredygtig skovdrift menes, at der i skovens drift skal tages hensyn til flere formål:

Skovene skal dyrkes med henblik på at vedligeholde eller forbedre produktionen af træ og andre produkter, men samtidig skal der tages hensyn til de naturhistoriske, kulturhistoriske, miljøbeskyttende og rekreative funktioner i skoven.

Bæredygtighedens 3 elementer er det økologiske, det sociale og det økonomiske. En række af skovbrugets interessenter er gået sammen om at beskrive nogle retningslinjer for bæredygtig drift af Danmarks skove. Retningslinjerne for bæredygtig drift kan ses i Danmarks Nationale Skovprogram (2002).

Kilde: Skov og Naturstyrelsen


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00