Skuffelse over miljøklage-afgørelser

MILJØGODKENDELSER: Både landbruget og de grønne organisationer havde håbet på flere substans-afgørelser fra Miljøklagenævnet. Vi arbejder på højtryk, lyder det fra nævnet.
Miljøklagenævnet er nu klar med den første række afgørelser efter den nye husdyrlov fra 2007.
Miljøklagenævnet er nu klar med den første række afgørelser efter den nye husdyrlov fra 2007.Foto: colourbox
Anders Jerking

Det er en ny og meget kompleks lovgivning, så vi kommer til at træffe principielle afgørelser lang tid endnu, så der går et stykke tid, før aktørerne har alt, hvad de skal bruge.

Ulrich Stigaard Jensen
Ankechef, Miljøklagenævnet
Både landbruget og de grønne organisationer havde set frem til en påskegave fra Miljøklagenævnet med en række principielle afgørelser af klager over miljøgodkendelser efter den nye husdyrlov. Pakken kom til tiden, men indholdet lever ikke op til forventningerne. Der er for få egentlige substans-afgørelser, lyder det fra både landbruget og Det Økologiske Råd.

Efter hård kritik af lange sagsbehandlingstider tilførte miljøminister Troels Lund Poulsen (V) Miljøklagenævnet ekstra 18,4 millioner kroner for at sætte fart i sagsbehandlingen. Nævnet lovede derefter at levere 20 principielle afgørelser i løbet af marts.

Ikke nok substans 
Nævnet har nu afgjort 46 sager, men heraf er kun cirka 10 sager substansafgørelser. Mange af de øvrige sager er afgjort på formaliteter, hvor nævnet har afvist en del sager med den begrundelse, at klageren ikke er klageberettiget. Det skuffer både Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening.

"Nævnet har stort set ikke taget fat på vores sager. Det er en skuffelse i forhold til, hvad vi havde forventet. Vi havde troet, at der ville blive fastsat et administrationsgrundlag, så vi ikke behøvede at påklage så mange sager, og så kommunerne blev klogere på, hvordan de skal håndtere sagerne, men nævnet har mest set på, hvem der er klageberettigede. Det er ikke substans, men formaliteter," siger Hans Nielsen, landbrugsmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00