Staten skal stå for skrotfærger

Sagen om motorfærgen "Kong Frederik IX", der er sendt til skrotning i Indien, får miljøminister Connie Hedegaard til at kræve ændringer. Staten bør overtage ansvaret fra kommunerne. Oppositionen bakker op, mens V og DF er mere tilbageholdene.
Marie Andergren

Umiddelbart kan det jo lyde besnærende. Men der ligger altså et stort forlig om kommunalreformen mellem tre partier, så man kan ikke tage dette område særskilt ud. Det skal ses i sammenhæng med kommunalreformen.

Inger Støjberg (V)
Medlem af Miljø- og Planlægningsudvalget
Fakta
  • Færgen lå i Korsør havn i to år, inden den midt i marts forlod Danmark for officielt at fungere som passagerskib i Golfen, men reelt var på vej til en indisk strand med fare for at ende som miljøfarligt skrot.

  • Hundredvis af skibe sendes hvert år til ophugning i Indien, så stålet kan sælges videre. Problemet er bare, at skibene typisk indeholder de farlige stoffer asbest og kviksølv, som hverken miljøet eller arbejderne er beskyttet mod, og som det ifølge internationale regler er forbudt at eksportere.


  • Kilde: Altinget
    Sagen om motorfærgen "Kong Frederik IX", der venter på at blive skottet på den omstridte Alang-strand i Indien, får nu miljøminister Connie Hedegaard (K) til at foreslå ændringer i ansvarsplaceringen mellem kommuner og stat.

    "Staten har en større risikovillighed end kommunerne, hvis man træffer en forkert afgørelse. Hvis det nu er rigtigt, at et skib blot skal fungere som passagerskib - og altså ikke sendes til skrotning i Indien - så har staten lettere ved at have is i maven mod et erstatsningsansvar," sagde Connie Hedegaard onsdag på et åbent samråd i Miljø- og Planlægningsudvalget.

    Miljøministeriet har ikke haft mulighed for at omgøre Korsør Kommunes afgørelse, der betød at den 51-år gamle færge kunne forlade Danmark den 16. marts. Landets kommuner har som affaldsmyndighed kompetencen til at vise, hvor virksomheder skal placere deres affald. Og dette gælder også i eksportsager som eksempelvis færger.

    "Der skal efter min mening ret gode argumenter til for at en sådan ordning fortsat skal ligge i kommunerne. Det er en fordel med en ensartet videns- og erfaringsopsmaling i staten. En uinteressant fiskekutter skal selvfølgelig ikke omkring staten, så nu må vi finde ud af, hvilken grænse der skal sættes," siger Connie Hedegaard, der senere onsdag drøftede problemstillingenen med Kommunernes Landsforening.

    0:000:00