Svært at kontrollere pesticid-cocktail

PESTICIDER: Miljøstyrelsen erkender, at det er svært at vurdere alle pesticid-cocktails, der bruges i landbruget, men styrelsen mener ikke, at der grund til pesticid-panik. Forsker opfordrer til at tage højde for kombinationseffekten.
Anders Jerking

Hvis man ikke tager højde for kombinationseffekterne, så risikerer man at undervurdere effekten

Ulla Hass
Forskningsleder ved DTU Fødevareinstituttet
Det er svært at kontrollere alle de mulige pesticid-kombinationer, men der er ingen grund til pesticid-panik, mener Miljøstyrelsen.

Udmeldingen kommer, efter at en ny undersøgelse har vist, at en hyppigt brugt insektgift virker seks gange stærkere, når den blandes med en svampegift. Blandingen bruges især på hvedemarker. Danmarks Naturfredningsforening kaldte i Altinget tirsdag resultatet for alarmerende.

Sagen drejer sig om insektgiften alpha-cypermethrin, der bruges mod bladlus. Den nye undersøgelse viser, at giften virker seks gange stærkere på dafnier, når den blandes med svampemidlet epoxiconazole. Den slags kombinationseffekter er det meget svært at tage hensyn til, erkender Miljøstyrelsen, der har ansvaret for at godkende pesticiderne.

Forskel på forsøg og virkelighed
Til sommer skal godkendelsen af alpha-cypermethrin, som indgår i undersøgelsen, revurderes, og her vil styrelsen inddrage de nye resultater og se på, om det skal have betydning for vurderingen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00