Debat

Trine Torp: Regeringen skal tage ansvar i kampen mod plastforurening

DEBAT: Vi kan blive meget bedre til at genanvende plast i Danmark. Regeringen bør udvise politisk lederskab og indføre en selvstændig plastpolitik i stedet for blot at vente på, at EU tager sig af det, skriver Trine Torp (SF).

Foto: Folketinget
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Torp
Miljøordfører for SF

Det er mangel på politisk lederskab, når Venstre-regeringen blot afventer handling i EU. Meget tyder desværre på, at den nye trekløverregering vil fortsætte samme linje.

Trine Torp (SF)
Miljøordfører

Tonsvis af plastik er ophobet i verdenshavene. Mest synligt ved den grød af poser, emballage og andet plastaffald, som koncentreres af strømmen midt ude i Stillehavet og Atlanterhavet.

Dertil kommer de enorme mængder mindre synligt mikroplast, som kommer fra nedbrudt plast, slid af plastmaterialer, rester fra plastproduktion og fra forbrugerprodukter som tandpasta, kosmetik, tøj og rengøringsmidler.

Påvirker folkesundheden
Plast som kan være i miljøet i hundredevis af år, og partikler som er så små, at de ender i fødekæden, og dermed også kan påvirke menneskers sundhed.

”En tidsindstillet bombe” kalder COWI mikroplastproblematikken i deres rapport til Miljøstyrelsen, som blev lavet, efter der på SF’s initiativ var afsat midler på finansloven for 2015 til at få viden om kilderne til mikroplastforureningen.

Kræver alt fra lokal til international indsats
Problemstillingen er ikke ny, men det haster at få gjort noget ved den. Og der er brug for, at såvel både civilsamfund, ngo’ere, plastindustri og politikere på lokalt, nationalt og internationalt niveau tager ansvar for at forhindre, at plast i alle former og størrelser spredes i miljøet.

Et forbud mod at tilsætte mikroplast i kosmetikprodukter bør være et helt selvfølgeligt skridt, og forhåbentlig indgår det, når EU fremlægger en plaststrategi i 2017.

Til sammenligning vedtog EU, med kraftig inspiration fra SF’s Margrete Auken i den grønne gruppe, direktivet om begrænsninger i anvendelsen af plastposer. Det vil have effekt med det samme og medvirke til at stoppe den ’automatiske pumpe’, der dumper ressourcer i miljøet som affald.

Forbud er ikke tilstrækkeligt
Der er dog næppe nogen, der tror, at forbud mod mikroplast i kosmetik og reduktion af forbruget af plastposer er tilstrækkeligt for at stoppe den massive ophugning af plast og mikroplast, der tager til hvert år.

Det er afgørende, at vi griber ind, hvor det kan lade sig gøre, mod de helt åbenlyst tåbelige anvendelser af plast, hvor plasten nærmest er designet til at blive til forurening og affald.

Der er behov for en samlet strategi for, hvordan vi bevarer fordelene ved plast og samtidig får stoppet udledningen af plast i naturen.

Målet må være helt at undgå, at plastaffald opstår. Plast skal ikke deponeres eller forbrændes, men indsamles og genanvendes.

Danmark er dårlige til genbrug
I Danmark er vi ikke gode nok til at genanvende plast. Kun 34 procent genanvendes i dag, mens 64 procent bliver kørt til forbrænding – helt slemt står det til med plastemballage fra husholdningerne, hvor kun 10 procent bliver genanvendt.

Der er behov for en decideret plastpolitik, som skal være helt konkret, så langt som vore muligheder rækker, og efterhånden som vi får ny viden. Det er altså ikke nok, at vi bare bruger flotte ord som ’cirkulær økonomi’, ’ressourcer, ikke affald’, ’bæredygtig produktion og forbrug’ osv.

I EU arbejder SF i den grønne gruppe for, at konkrete bindende mål for affaldsreduktion og genbrug skal være motoren i en grøn cirkulær økonomi og en plastpolitik, som forhindrer tab af ressourcer til miljøet.

Men vedtagelser i EU bliver ikke bedre end det, medlemslandene kan enes om i Miljørådet. Og havmiljøkonventionerne indeholder kun det, som medlemslandene foreslår og er enige om.

I Folketinget arbejder SF for, at Danmark får en plastpolitik. Vi fremsatte et beslutningsforslag i foråret, som vi forhåbentlig på et tidspunkt kan finde flertal for.

Vejen kan også banes lokalt i kommunerne ved at arbejde med for eksempel bedre affaldssorteringsløsninger, grøn indkøbspolitik og forbedret spildevandshåndtering.

VLAK-regering bør vise lederskab
Men der er brug for, at regeringen bakker op med en national handlingsplan og støtte til forskningsprogrammer, der kan skabe dokumentation for politiske forslag nationalt og internationalt.

Det er mangel på politisk lederskab, når Venstre-regeringen blot afventer handling i EU. Meget tyder desværre på, at den nye trekløverregering vil fortsætte samme linje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00