Umage alliancer til kamp mod kvælstofkvoter

GRØN VÆKST: Både Liberal Alliance, landbruget, Danmarks Naturfredningsforening og eksperter er skeptiske over for kvælstof-kvoter. V-ordfører siger, at kvoterne måske slet ikke bliver til noget.
Både landbrug og Danmarks Naturfredningsforening er skeptiske over for et kvotesystem, der skal mindske kvælstofudvaskningen til vandmiljøet.
Både landbrug og Danmarks Naturfredningsforening er skeptiske over for et kvotesystem, der skal mindske kvælstofudvaskningen til vandmiljøet.Foto: colourbox
Anders Jerking

Kvote-modellen skal hente utrolig meget af den samlede målsætning, og det bliver ikke nogen let opgave. Det skal jo fungere i hvert enkelt vandopland, hver enkelt sø og hvert enkelt vandløb. Jeg vil ikke på forhånd sige, at det ikke kan lade sig gøre, men det kræver virkelig grundig omtanke.

Brian H. Jacobsen
Seniorforsker, KU
Liberal Alliance møder i dag til forhandlinger om Grøn Vækst med et krav om at få ændret det kvælstof-kvotesystem, som regeringen har foreslået.

Og det ønske deles ikke kun af partiets to folketingsmedlemmer. En umage alliance af landbrug, Dansk Naturfredningsforening og eksperter er skeptiske over for kvotesystemet, som ifølge Grøn Vækst-udspillet skal reducere udvaskningen af kvælstof med 10.000 tons. Det er mere end halvdelen af den planlagte reduktion på 19.000 tons.

Kvoter kan blive dropppet
Men muligvis bliver kvote-systemet aldrig til noget. Først skal et udredningsarbejde frem til 2011 undersøge, om et kvotesystem overhovedet er den bedste model - og det er langt fra sikkert, siger Venstres fødevareordfører, Henrik Høegh.

"Udredningsarbejdet må se på, om det skal være den markedsbaserede kvotemodel, eller om vi skal fortsætte med en specifik og målrettet indsats. Det er ikke afgjort. Jeg synes bestemt, at der skal arbejdes med flere modeller for at finde frem til, hvordan vi når målet. Vi er helt åbne over for resultatet," siger han.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00