Debat

Esben Lunde: Regeringen er i fuld gang med at sikre bedre kystbeskyttelse

REPLIK: Kystanalysen, nye vejledninger og et styrket rejsehold. Det er bare nogle af de initiativer, som regeringen har sat i gang. Jeg arbejder benhårdt på, at alle regeringens initiativer skal munde ud i en bedre kystbeskyttelse, skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Foto: Kystdirektoratet
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister, Venstre

Bjarne Laustsen retter i et debatindlæg skytset mod regeringens kystsikringspolitik og påstår fejlagtigt, at jeg sover i timen, mens Danmark drukner. Der er ikke sparet på dramatikken fra Laustsens side.

Problemet er bare, at jeg er lysvågen og allerede i fuld gang med at gøre mit for, at Danmarks kyster er bedre rustet til fremtidens storm.

Kystbeskyttelse og problemer med oversvømmelser er en vigtig sag, som kommer tæt på – både på grundejere, familier og hele nabolag. Nogle gange alt, alt for tæt på. Det har vi set flere eksempler på igennem de seneste år. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I regeringen ønsker vi ikke, at borgere skal føle sig som gidsler i eget hjem, være utrygge, hvis det trækker op til storm, eller opleve et bureaukratisk monster, når der skal laves løsninger.

Kystanalysen viser behovet for kystbeskyttelse
Vi har alle behov for at være trygge i vores eget hjem. Derfor har regeringen allerede sat gang i flere forskellige initiativer.

I regeringen ønsker vi ikke, at borgere skal føle sig som gidsler i eget hjem, være utrygge, hvis det trækker op til storm, eller opleve et bureaukratisk monster, når der skal laves løsninger.

Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister

For det første fik vi med Kystanalysen i efteråret 2016 et grundigt og samlet overblik over behovet for kystbeskyttelse i hele Danmark. Og med ændringen i kystbeskyttelsesloven før jul har vi givet kommunerne bedre rammer for at gennemføre kystbeskyttelse over længere strækninger.

For det andet kommer der nye vejledninger til kommunerne, så de bedre kan beregne, hvor meget den enkelte grundejer skal betale til en fælles løsning.

Og for det tredje styrker vi ministeriets rejsehold, som fremover vil være endnu mere aktive og rejse rundt for at hjælpe kommuner i hele landet med kystbeskyttelse og klimatilpasning.

Hurtig proces er vigtig for kystbeskyttelsen
Men der skal mere til. Derfor fortsætter vi med en række nye tiltag i år. Først og fremmest skal vi have alle de kystbeskyttelsessager, der venter på en afgørelse i Miljø- og Naturklagenævnet, færdigbehandlet. Det skal ske inden sommer.

For det andet går vi i gang med at gennemgå den eksisterende lovgivning sammen med seks andre ministerier, så vi får fundet de stopklodser i lovgivningen, som forhindrer en hurtig proces omkring kystbeskyttelsessager.

Derudover skal vi se på, hvad vi kan gøre bedre for at forebygge skader som følge af erosion og oversvømmelse. Vi vil ændre lovgivningen om nødvendigt, og andre steder vil vi ændre praksis, hvis det giver mening. 

Sidst, men ikke mindst, skal vi have al den lokale viden i spil. Derfor havde jeg i forrige uge møde med Kommunernes Landsforening og en række borgmestre.

Ansvaret er fortsat hos grundejerne og kommunerne
Jeg har været og er stadig meget klar omkring, at ansvaret fortsat skal ligge hos grundejerne og kommunerne, mens staten skal hjælpe med at koordinere. Det er nemlig grundejerne og kommunerne, der har den store viden om hvilken lokal løsning, der vil være bedst. Og det er også grundejerne, som skal leve med løsningen i mange år fremover.

Det mente Bjarne Laustsen og resten af den tidligere regering da også selv, da de i kommissoriet for SR-regeringens kystanalyse fastholdt princippet om, at det er den enkelte lodsejer, der har ansvaret for at kystsikre sin ejendom.

Man kan også spørge sig selv, hvor Bjarne Laustsen var, da den daværende SRSF-regering vedtog Fællesaftalen for kystsikring på den jyske vestkyst?

I sidste uge var jeg rundt i hele landet for at lytte til borgerne. Jeg har talt med kommunerne. Jeg taler med Kystdirektoratet, som hører til i mit ministerium, men jeg har i høj grad også brug for at høre fra grundejerne, der oplever det på egen krop og eget hjem. De input vil jeg og mine embedsmænd tage med os tilbage til ministeriet og bruge i arbejdet fremover.

Regeringen og jeg arbejder benhårdt på, at alle vores initiativer skal munde ud i en bedre kystbeskyttelse, hvor der er behov, og bedre processer for at få nye projekter godkendt. Hvis det er at udvise lidt handling og at sove, som Laustsen skriver, så vil jeg påstå, at regeringen er særdeles effektiv selv i søvne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00