Debat

Venstre: Nye vandplaner skal ikke være på bekostning af landbruget

Landbruget behøver ikke stå i vejen for natur, miljø og biodiversitet - eller omvendt, skriver Jacob Jensen. Danmark er en stolt landbrugsnation, og de nye vandplaner skal værne om dette.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark har vi et helt unikt vandmiljø. Vi kan bade i vores klare søer og drikke rent vand direkte fra hanen. Det er noget helt særligt, og derfor skal vi gøre os umage for at passe godt på det.

Lige nu kæmper vi fra politisk side for at skabe de rette forudsætninger for, at vi kan passe endnu bedre på vores søer, vandløb, kystvande og grundvand i fremtiden. Det sker ved forhandlingerne om de såkaldte vandområdeplaner, som skal fornys ved udgangen af 2021.

Den socialdemokratiske regering står i spidsen for forhandlingerne og har valgt at skabe en lang forhandlingsproces, hvor alle interessenter på området inddrages. I Venstre glæder vi os over inddragelsen af både den politiske opposition, landmændene, naturorganisationer mv.

Tema

Nye vandplaner

I løbet af foråret skal der udkæmpes sværdslag om grøn omstilling af landbruget, og regeringen har så småt sat gang i et forhandlingsforløbet, der blandt skal udmønte sig i nye vandplaner.

Her er kvælstofudledningen en af de helt centrale udfordringer.

Hvordan bør opgaven gribes an? 

Mød panelet her:

  • Mette Gjerskov (S), miljøordfører
  • Jacob Jensen (V), miljøordfører
  • Rasmus Vestergaard Madsen (EL), miljøordfører
  • Sikandar Siddique (Frie Grønne), politisk leder
  • Torsten Gejl (ALT), miljøordfører
  • Søren Bukh Svenningsen, direktør for Dansk Miljøteknologi
  • Jørgen Evald Jensen, faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug
  • Landbrug & Fødevarer

Men vi håber, at forhandlingerne vil føre til mere klare meldinger fra regeringen, som stadig ikke har fremlagt, hvad de mener på området. I mellemtiden deltager Venstre aktivt og konstruktivt til forhandlingerne, som vi mener at kunne påvirke i den rigtige retning.

Ikke på bekostning af landbruget
Men vejen til den grønne omstilling bliver både lang og hård. Miljøstyrelsen peger foreløbigt på, at der skal reduceres 15.000 tons kvælstof, hvilket knap svarer til en reduktion på 30 procent af den samlede kvælstofudledning til vandmiljøet. Og den opgave kan ikke bare løses over natten.

Det er ikke nogen hemmelighed, at en stor del af kvælstofudledningen til vores vandmiljø kommer fra landbruget. Men i Danmark er vi en stolt landbrugsnation, og det skal vi blive ved med at være. Derfor må de nye vandområdeplaner ikke udarbejdes på bekostning af landbruget.

Det er ikke nogen hemmelighed, at en stor del af kvælstofudledningen til vores vandmiljø kommer fra landbruget.

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

Vi skal have en fortsat bæredygtig udvikling af dansk landbrug, bevare landbrugets konkurrenceevne og sikre, at vi ikke sender danske arbejdspladser ud af landet. Det er simpelthen helt afgørende for den udvikling, vi gerne vil skabe.

Derfor skal vi sørge for, at balancen og synergien mellem natur, biodiversitet, klima, miljø og landbrug går op i en højere enhed. For den ene sektor behøver på ingen måde at stå i vejen for den anden. Vi er alle sammen interesserede i en grønnere verden, og det kan vi skabe, hvis vi tænker alle sektorerne sammen.

Nye og gamle tiltag
Og hvad skal der så til, for at vi kan nå i mål og skabe god økologisk tilstand for vores vandmiljø i 2027?

Det vil både kræve allerede velkendte virkemidler som etablering af vådområder og udtagning af lavbundsjorde, hvilket er enormt effektive værktøjer i klimakampen. Men det vil også kræve nye virkemidler, som eksempelvis præcisionsgødskning, nitrifikationshæmmere og miljømuslinger.

Eksempelvis blåmuslinger er et enormt effektivt værktøj til at gavne vandmiljøet, fordi de kan filtrere og opsamle alger med højt indhold af kvælstof og fosfor. Dermed kan de mindske belastningen med næringsstoffer i fjorde og kystområder.

Det er derfor sådanne effektive tiltag, vi i højere grad skal både anvende og skabe flere af. Derfor skal vi også igangsætte forsknings- og udviklingsmetoder, der kan få os endnu længere. Vi skal i fremtiden omstille os til at producere smartere, hvilket skal ske i tæt dialog med både landbruget og erhvervslivet.

I Venstre håber vi på, at den socialdemokratiske regering fortsat kan leve op til de høje ambitioner. Vi vil i hvert fald kæmpe for en god aftale, der sikrer en værdig fremtid for Danmarks vandmiljø.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00