Debat

Vesthimmerlands Kommune: Det er forkerte tal, Esben Lunde

DEBAT: Vores frikommuneforsøg om bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo bliver fremhævet i regeringens nye handleplan. Problemet er bare, at prisen for bekæmpelsen er helt forkert, skriver Flemming Bach, Natur og Miljøchef i Vesthimmerland.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Bach,
Natur og Miljøchef i Vesthimmerlands Kommune.

Vi har med interesse læst regeringens nye handleplan for bekæmpelse af invasive arter, og vi synes, det er glædeligt, at der tages fat på et stort problem.

Vi synes også, det er glædeligt, at nogle af de erfaringer, vi i Vesthimmerlands Kommune har gjort ved et frikommuneforsøg om bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo, er blevet en del af den nye ramme for bekæmpelsen.

Men vi synes bestemt ikke, det er glædeligt, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) postulerer, at bekæmpelsen kan ske til en pris på 3,81 kroner per kvadratmeter, og at dette beløb i øvrigt er baseret på Vesthimmerlands Kommunes erfaringer fra frikommuneforsøget.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vores høringssvar
Da bekendtgørelsen for nyligt var i høring, kom vi med en bemærkning gennem KL-dialogportalen. Her foreslog vi den model, vi selv har brugt i forsøget:

I Vesthimmerlands Kommune har vi de sidste år foretaget bekæmpelse for lodsejernes regning som et frikommuneforsøg. Og det har fungeret rigtigt godt. Vi har opkrævet betaling efter tidsforbruget – og efter samme principper, som gælder på miljøområdet. Det vil sige, tidsforbruget er opgjort til nærmeste halve time, og tidsforbrug på under 15 minutter er således ikke registreret. Vi har ikke krævet betaling for kørslen, da vi har bekæmpet i forbindelse med 2. tilsyn på arealet. Taksten har været den timepris, vi har betalt entreprenøren. Det vil sige, vi har på ingen måde tjent på indsatsen, men omvendt har vi kun haft begrænsede udgifter i form af opkrævningen.”

Det er al ære værd, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ønsker at sikre borgerne mod alt for høje regninger, men det er ærgerligt og grænsende til dilettanteri, at en minister anvender tal, der er åbenlyst fejlagtige. 

Flemming Bach
Natur og Miljøchef, Vesthimmerlands Kommune.

Vores svar indgik som en del af KL’s høringssvar. Men der er beklageligvis ikke taget hensyn til vores – eller de mange andre kommuners – bemærkninger til beløbsstørrelsen og opgørelsesmodellen for betaling. 

Så for at gøre det helt klart: Vesthimmerlands Kommune har intet at gøre med beløbet på 3,81 kroner per kvadratmeter.

Det er åbenlyst forkerte tal
Det er al ære værd, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ønsker at sikre borgerne mod alt for høje regninger, men det er ærgerligt og grænsende til dilettanteri, at en minister anvender tal, der er åbenlyst fejlagtige. 

Og set fra Vesthimmerlands Kommunes side er det dobbelt ærgerligt, at vi som kommune inddrages i denne sag og har måttet bruge lang tid på at tale med organisationer, med pressen og med andre kommuner, der har kontaktet os og bekymret spurgt til, hvad i alverden der foregår.

Nu afventer vi spændt den videre udvikling i sagen, hvilket for eksempel kunne være, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tager sig tid til at forklare, hvor de 3,81 kroner kommer fra, og hvorfor Vesthimmerlands Kommune er blevet blandet ind i sagen.

...

Altinget har bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) om en kommentar til dette indlæg og har modtaget denne skriftlige kommentar:

”Jeg beklager, hvis Vesthimmerlands kommune ikke kan genkende maksimumprisen, men det var samme beregningsgrundlag og loft, der blev anvendt i den daværende frikommunelov. Loven bygger videre på grundlaget for frikommuneforsøget, der blandt andre tillod Vesthimmerlands kommune at bekæmpe bjørneklo for borgerens regning.

Loftet er sat for at sikre, at borgerne ikke rammes uforholdsmæssigt hårdt, så bekæmpelsen ikke bliver en pengemaskine.

Jeg vil også gerne berolige kommuner, der er bekymrede for økonomien: Hvis en kommune i konkrete tilfælde ikke kan bekæmpe bjørneklo inden for den fastsatte maksimumpris, så kan kommunen fravige med en veldokumenteret begrundelse.

Det fremgår af de regler, der lige er trådt i kraft. Mine folk tager gerne et møde med KL, hvis der er forhold, der skal opklares for at få loven til at virke efter hensigten.”

...

Derudover har Miljøstyrelsen sendt et debatindlæg, som svar på kritikken fra Vesthimmerland Kommune. Læs det her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Bach

Natur- og miljøchef, Vesthimmerlands Kommune
cand.scient.,biologi, merkonon i markedsføring

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024