Anni Matthiesen
 svarer 
Astrid Krag

Anni Matthiesen (V) og Christina Thorholm (R) spørger indenrigs- og boligministeren, Kaare Dybvad Bek, hvad årsagen er til, at indenrigs- og boligministeren ikke har påtaget sig ansvaret for behandlingen af Venstres beslutningsforslag B 63 (2021-22) om etablering af en ny forsøgsordning for udvidede frikommuneforsøg m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 63, Spørgsmål 1
Hvad er årsagen til, at indenrigs- og boligministeren ikke har påtaget sig ansvaret for behandlingen af Venstres beslutningsforslag B 63 (2021-22) om etablering af en ny forsøgsordning for udvidede frikommuneforsøg, når det pågældende beslutningsforslag lægger op til muligheden for at frisætte landets kommuner af statslig regulering på tværs af ressortområder?

Svar fra mandag den 2. maj 2022
”Hvad er årsagen til, at indenrigs- og boligministeren ikke har påtaget sig ansvaret for behandlingen af Venstres beslutningsforslag B 63 (2021-22) om etablering af en ny forsøgsordning for udvidede frikommuneforsøg, når det pågældende beslutningsforslag lægger op til muligheden for at frisætte landets kommuner af statslig regulering på tværs af ressortområder?” Svar:

Hvor den tidligere regering gennemførte frikommuneforsøg, er regeringens tilgang at indgå velfærdsaftaler med kommunerne. Velfærdsaftalerne adskiller sig fra tidligere forsøg med at reducere bureaukrati og regler på velfærdsområdet ved at give kommunerne en omfattende frihed fra statslige regler inden for få centrale hegnspæle. Velfærdsaftalerne rummer dermed potentiale til reel nytænkning af velfærden, der kan skabe en oplevelse af bedre kvalitet og større nærhed for borgerne.

Regeringen har i 2021 indgået velfærdsaftaler med i alt syv kommuner på henholdsvis dagtilbuds-, folkeskole- og ældreområdet. Regeringen har endvidere foreslået at udbrede velfærdsaftalerne, så alle landets kommuner får mulighed for at indgå en velfærdsaftale på enten dagtilbud-, folkeskole- eller ældreområdet, og der pågår politiske forhandlinger med Folketingets partier herom.

Den tværgående koordinering af velfærdsaftalerne er ressortmæssigt forankret her i Social- og Ældreministeriet, og det er derfor mig, som social- og ældreminister, der på regeringens vegne behandler beslutningsforslag B 63, j Statsministeriets pressemeddelelse af 21. januar 2021 om et nyt Indenrigs- og Boligministerium:

Nyt Indenrigs- og Boligministerium - Statsministeriet (stm.dk) eg henviser i øvrigt til mit svar på B 63 spørgsmål nr. 2.
0:000:00