svarer 
Karsten Lauritzen

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Karsten Lauritzen, om kommentar til henvendelsen af 5/11-18 fra Rejsearbejdere.dk vedrørende videregivelse af oplysninger om, hvorvidt en virksomhed er registreret som indeholdelsespligt for A-skat m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 25, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. november 2018 fra Rejsearbejdere.dk, jf. L 25 - bilag 7.

Svar fra torsdag den 15. november 2018
Rejsearbejdere.dk spørger, hvorfor lovforslagets initiativ om videregivelse af oplysninger om, hvorvidt en virksomhed er arbejdsgiverregistreret, kun går ud på at sikre, at virksomheder kan undgå at deltage i kædesvig, da også almindelige borgere kan blive udsat for snyd.

Hertil bemærkes, at enhver efter den foreslåede bestemmelse vil kunne få oplysninger om, hvorvidt en virksomhed er arbejdsgiverregistreret, hvis der i anmodningen om at få udleveret oplysningerne er angivet et cvr-nr., SE-nummer, navn eller adresse på virksomheden. Private borgere er efter forslaget således også omfattet af muligheden for at anmode om sådanne oplysninger.

Derudover stiller rejsearbejdere.dk en række spørgsmål, som hverken relaterer sig til lovforslaget eller den politiske aftale ”Styrket indsats mod sort arbejde”, som lovforslaget implementerer dele af.

Rejsearbejdere.dk foreslår, at bøden for manglende skiltning ved byggepladser hæves fra 5.000 kr. til 10.000 kr. i førstegangstilfælde. Rejsearbejdere.dk ønsker endvidere oplyst, hvorfor det ikke er et krav at sætte skilte op i vinduet ved renovering af en ejendom eller lejligheder i underste etage, og mener, at beløbsgrænsen på 50.000 kr. for, hvornår kravet om skiltning indtræder bør halveres. Rejsearbejder.dk spørger endvidere, om en firmaejer er forpligtet til at skilte med egen aktivitet, når der udføres arbejde på over 50.000 kr. på eget byggeri.

Hertil bemærkes, at der ikke er aktuelle planer om at hæve bødeniveauet for manglende skiltning ved byggepladser, da et bødeniveau på 5.000 kr. i førstegangstilfælde, som svarer til bødeniveauet for manglende skiltning på biler, vurderes at være en passende sanktion.

Som udgangspunkt skal der opsættes skilte, hvoraf det fremgår, hvilken virksomhed, der udfører arbejde på en byggeplads. Dette gælder ved alle byggepladser, hvor der foretages nybyggeri, reparation, modernisering, ombygning eller lignende vedrørende fast ejendom.

Efter de gældende regler er byggepladser vedrørende etagebyggeri i tæt bebyggede områder fritaget for skiltning. Reglerne er udformet under hensyntagen til de praktiske forhold.

Derfor er der visse undtagelser fra kravet om skiltning. Når etagebyggeri i tæt bebyggede områder er fritaget fra skiltning hænger det sammen med, at det ofte vil være praktisk umuligt at foretage skiltning på en sådan type byggeplads.

Beløbsgrænsen på 50.000 kr. svarer til registreringsgrænsen for moms. Ved en grænse på 50.000 kr. vil der således være tale om momspligtig aktivitet og om aktivitet af en vis størrelse og omfang. Samtidig sikres det, at de virksomheder, som vil være omfattet af kravet om skiltning vil kunne få momsmæssigt fradrag for omkostningerne til anskaffelsen af skiltene. Der er således ikke aktuelle planer om at ændre den gældende beløbsgrænse.

Endvidere bemærkes, at en firmaejer ikke er forpligtet til at skilte i relation til egen aktivitet på eget byggeri.

Rejsearbejdere.dk henviser endelig til, at udenlandske firmabiler ikke skal være forsynet med virksomhedens navn eller logo samt virksomhedens cvr-nr., og bemærker, at hverken Skatteforvaltningen eller private borgere må gå ind på privat grund for at undersøge, om udenlandske firmabiler har et skilt liggende synligt i bilens forrude med dokumentation for, at virksomheden er registreret i RUT-registeret, når bilen er parkeret i skjul. Derudover mener rejsearbejdere.dk, at danske biler indregistreret på papegøjeplader bør omfattes af kravet om at være forsynet med navn eller logo samt cvr-nr.

Udenlandske firmabiler kan desværre ikke pålægges krav om, at bilen skal være forsynet med virksomhedens navn eller logo. Den type biler er i stedet omfattet af et krav om, at der synligt i bilens forrude skal anbringes dokumentation for, at virksomheden er registreret i RUT-registeret. Det vurderes, at en oplysning om, hvorvidt virksomheden er registreret i RUT-registeret er tilstrækkeligt til at kunne identificere den pågældende virksomhed.

Biler på papegøjeplader eller som har mærket med teksten "Bilen må bruges privat" er ikke omfattet af reglerne og behøver derfor ikke have synligt navn, logo eller cvrnummer. Dette krav gælder alene varebiler med en totalvægt på ikke over 4 tons, som er registreret til udelukkende erhvervsmæssig anvendelse (biler på gule plader).

Når danske biler indregistreret på papegøjeplader ikke skal være forsynet med navn eller logo samt cvr-nr., skal det ses i sammenhæng med, at biler på papegøjeplader må anvendes til privat kørsel, en anvendelse der samtidigt betales en særlig privatbenyttelsesafgift for.

0:000:00