Lotte Rod
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Lotte Rod (R) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, hvad begrundelsen er for, at der kun er en børnesagkyndig til stede i en afgrænset del af de sager, der berører børn under 14 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 84, Spørgsmål 10
Vil ministeren oplyse, hvad begrundelsen er for, at der kun er en børnesagkyndig til stede i en afgrænset del af de sager, der berører børn under 14 år, og vil ministeren derudover oplyse, hvorfor den børnesagkyndige ikke gives stemmeret ift. Ungdomskriminalitetsnævnets afgørelser?

Svar fra torsdag den 22. november 2018
Det er ikke korrekt, når spørgeren anfører, at Ungdomskriminalitetsnævnet ikke bistås af en børnesagkyndig i alle sager vedrørende børn og unge under 14 år. Som det fremgår af den foreslåede bestemmelse i lovforslagets § 6, stk. 1, vil Ungdomskriminalitetsnævnet blive bistået af en børnesagkyndig i alle sager vedrørende børn og unge i alderen 10 til 14 år. Det følger af bemærkningerne til bestemmelsen, at den børnesagkyndige vil være til stede under hele mødet, hvor barnets eller den unges situation drøftes, og under voteringen for at rådgive Ungdomskriminalitetsnævnet, når nævnet træffer afgørelse.

Den børnesagkyndige vil således ikke være medlem af Ungdomskriminalitetsnævnet, og vil derfor ikke have stemmeret. Som det fremgår af pkt.

2.1.2.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger, sammensættes Ungdomskriminalitetsnævnet på en sådan måde, at nævnet besidder den nødvendige sagkundskab for sikre barnet eller den unge en grundig og retfærdig behandling af sin sag og de bedst mulige betingelser for at blive bragt ud af kriminalitet. Ungdomskriminalitetsnævnet vil således bestå af en dommer, en ansat i politiet med indsigt i kriminalitetsforebyggende arbejde og en kommunalt ansat med indsigt i sager om social støtte til udsatte børn og unge.

Det er på den baggrund Justitsministeriets opfattelse, at Ungdomskriminalitetsnævnet er sammensat på en sådan måde, at nævnet besidder den fornødne faglighed til at sikre barnet eller den unge en grundig og retfærdig behandling af sin sag, og at det på den baggrund er tilstrækkeligt, at den børnesagkyndige bistår nævnet.

0:000:00