Holger K. Nielsen
 svarer 
Claus Hjort Frederiksen

Holger K. Nielsen (SF) spørger forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, hvorfor ministeren mener, at den maksimale tjenestetid for værnepligtige skal øges til 24 måneder frem for 18

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 124, Spørgsmål 1
Hvorfor mener ministeren, at den maksimale tjenestetid for værnepligtige skal øges til 24 måneder frem for 18, som ifølge høringssvaret fra HKKF burde være tilstrækkelig? Vil ministeren overveje en sådan justering af lovforslaget?

Svar fra fredag den 15. februar 2019
”Hvorfor mener ministeren, at den maksimale tjenestetid for værnepligtige skal øges til 24 måneder frem for 18, som ifølge høringssvaret fra HKKF burde være tilstrækkelig? Vil ministeren overveje en sådan justering af lovforslaget?” Svar:

Den foreslåede ændring af den samlede tjenestetids maksimale længde for alle værnepligtige og kvinder på værnepligtslignende vilkår fra 12 til 24 måneder skal ses i lyset af forslaget om at udpege værnepligtige og kvinder på værnepligtslignende vilkår til at indgå i de nye mobiliseringskompagnier.

Det forventes, at denne nye gruppe af værnepligtige og kvinder på værnepligtslignende vilkår vil blive indkaldt til en første samlet tjeneste på otte måneder, hvor de vil modtage en særlig uddannelse med henblik på at kunne indgå i mobiliseringskompagnierne.

Såfremt de efterfølgende i forbindelse med krig eller andre ekstraordinære forhold og i katastrofetilfælde skal kunne anvendes meningsfuldt ved mobilisering, er det nødvendigt, at den efterfølgende tjeneste omfatter en genopfriskning af den tidligere modtagne uddannelse samt at de gives eventuel yderligere uddannelse, der bygges oven på uddannelsen fra den første samlede tjeneste. Endvidere skal de have mulighed for at træne sammen med deres enhed, inden de indsættes.

Dette vil ikke være muligt indenfor den gældende maksimale tjenestetids længde på i alt 12 måneder, og det er derfor foreslået, at den samlede maksimale tjenestetid for værnepligtige fastsættes til 24 måneder. For de mobiliseringsværnepligtige, som vil komme til at forrette første samlede tjeneste i otte måneder, betyder det, at den efterfølgende tjeneste højst vil kunne udgøre 16 måneder.

Dato: 15. februar 2019 FORSVARSMINISTEREN Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: 728 10000 Fax: 728 10300 E-mail: [email protected] www.fmn.dk EAN: 5798000201200 CVR: 25 77 56 35 På den baggrund anser jeg således en maksimal tjenestetid på 24 måneder for at være det passende niveau.
0:000:00