Jesper Petersen
 svarer 
Karsten Lauritzen

Jesper Petersen (S) spørger skatteministeren, Karsten Lauritzen, hvem der i dag benytter sig af ordningen om det skattefri bundfradrag for ydelser fra sociale fonde m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 225, Spørgsmål 4
Kan ministeren give eksempler på, hvem der i dag benytter sig af ordningen om det skattefri bundfradrag for ydelser fra sociale fonde m.v. og dermed vil få gavn af forhøjelsen af beløbet?

Svar fra mandag den 6. maj 2019
Det skattefrie bundfradrag efter ligningslovs § 7, nr. 22, giver mulighed for at enkeltpersoner kan modtage skattefri ydelser på op til 10.000 kr. inden for et kalenderår fra en fond, stiftelse, forening mv., som er godkendt af Skattestyrelsen, og hvis formål er at støtte socialt eller sygdomsbekæmpende arbejde.

Skatteministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om konkrete modtagere af skattefri ydelser omfattet af bestemmelsen, men eksempelvis vil syge eller handicappede personer samt deres pårørende, der modtager hjælp og støtte i form af pengebeløb, behandling, ophold mv. fra godkendte fonde, stiftelser, foreninger mv. være omfattet af bestemmelsen.

Skattestyrelsen har godkendt ca. 2.000 fonde, stiftelser, foreninger mv. De godkendte foreninger mv. spænder fra større landskendte foreninger, fx Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Gigtforeningen, til mindre mere lokalt forankrede foreninger og legater.

Den seneste liste over godkendte foreninger mv. er offentliggjort i Den Juridiske Vejledning 2019-1, afsnit C.A.2.5.2.1 LL § 7 - Hædersgaver mv.

Som eksempel på omfattede ydelser kan nævnes, at Skatterådet i en nylig afgørelse har fastslået, at en sygdomsbekæmpende forening kan give en sygdomsramt familie et ophold i et sommerhus, uden at det medfører beskatning for den sygdomsramte familie, jf. ligningslovens § 7, nr. 22. Skattefriheden gælder dog kun for ophold inden for den nævnte beløbsgrænse. Beløb, der overstiger dette, er skattepligtigt.

Bundfradraget forhøjes med forslaget (til 14.600 kr. i 2019) og vil fremover blive reguleret efter personskattelovens § 20. Forhøjelsen af det skattefri bundfradrag vil bidrage til at give fondene mv. bedre muligheder for at støtte socialt og sygdomsbekæmpende arbejde.

0:000:00