Morten Messerschmidt
 svarer 
Dan Jørgensen

Morten Messerschmidt (DF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 39, Spørgsmål 10
Idet der henvises til L 39 – svar på spm. 2 anmodes ministeren om – som teknisk bestand – at udarbejde det omhandlede ændringsforslag.

Svar fra mandag den 25. november 2019
Jeg forstår spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, hvormed det sikres, at der ikke fremadrettet kan forekomme dobbeltsubsidiering af bio- eller bionaturgas i forbindelse med eksport af danske bionaturgascertifikater. Jeg forstår ligeledes spørgsmålet således, at det ønskede ændringsforslag er en forudsætning for, at Danmark lever op til EU-retlige forpligtelser og principper for det indre marked.

Et ændringsforslag med det ønskede indhold er vedlagt.

Jeg er enig med spørgeren i, at det er vigtigt at undgå dobbeltstøtte og dermed også undgå risikoen for unfair konkurrence.

Derfor informerer man fra dansk side allerede i videst muligt omfang om, at den opgraderede biogas har modtaget dansk støtte og tælles med, når Danmark opgør andelen af vedvarende energi i energiforbruget. Dermed er der taget skridt til at undgå, at der ydes yderligere støtte i udlandet til støttet dansk biogas, uden at virksomheder og støtteydende myndighed i udlandet er bekendt med den danske støtte.

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 2 til L 39, finder jeg imidlertid ikke, at der på nuværende tidspunkt er den fornødne viden til at fremsætte et ændringsforslag, der indfører en ny lovbestemmelse, som kan forhindre, at der kan forekomme dobbeltsubsidiering af bionaturgas i forbindelse med eksport af danske bionaturgascertifikater.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Der mangler en tilbundsgående analyse af de juridiske og økonomiske konsekvenser af et ændringsforslag som det foreslåede. Det er eksempelvis uklart, om ænHolmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk Side 1/4 dringsforslaget vil være i strid med EU-reglerne om varernes frie bevægelighed, samt hvilken effekt det vil have for det omfattede erhvervsliv.

For at sikre en hensigtsmæssig, langsigtet løsning på området, håndteres den rejste problemstilling i forbindelse med den aktuelle implementering af direktiv (EU) 018/2001 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder, hvor man fra dansk side har taget initiativ til dialog med Kommissionen bl.a. for at sikre, at dobbeltstøtte i videst muligt omfang ikke forekommer.

Jeg er således enig i, at man skal være opmærksom på den rejste problemstilling, men kan ikke bakke op om vedlagte udkast til ændringsforslag, der er udarbejdet som teknisk bistand.
0:000:00