Henning Hyllested
 svarer 
Benny Engelbrecht

Henning Hyllested (EL) spørger transportministeren, Benny Engelbrecht, om ministeren vil stille krav, så det før anlægsarbejdet går i gang kan sikres, at entreprenørerne, som vinder udbuddet, i højere grad lever op til arbejdsmiljøreglerne end f.eks. entreprenørerne på Storstrømsbroen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 57, Spørgsmål 1
Vil ministeren i forbindelse med udbud af anlægget af Nordhavnstunnelen stille krav, så det før anlægsarbejdet går i gang kan sikres, at entreprenørerne, som vinder udbuddet, i højere grad lever op til arbejdsmiljøreglerne end f.eks. entreprenørerne på Storstrømsbroen?

Svar fra torsdag den 5. december 2019
Vil ministeren i forbindelse med udbud af anlægget af Nordhavnstunnelen stille krav, så det før anlægsarbejdet går i gang kan sikres, at entreprenørerne, som vinder udbuddet, i højere grad lever op til arbejdsmiljøreglerne end f.eks. entreprenørerne på Storstrømsbroen?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Vejdirektoratet, der på vegne af Københavns Kommune skal varetage rollen som bygherre for anlæg af Nordhavnstunnel.

Vejdirektoratet har oplyst følgende:

"I forbindelse med udbud af større anlægsprojekter stiller Vejdirektoratet allerede i dag en række kontraktlige krav på arbejdsmiljøområdet. Det gælder for eksempel vilkår for arbejdsmiljøledelse, arbejdsmiljøkoordinering, sikkerhedsrundering, beredskabsplaner og uddannelse. Ved særligt store projekter suppleres disse med krav og tiltag i forhold til sprog, arbejdsmiljøkampagner, beredskabsøvelser mv., som Vejdirektoratet påser overholdt. For så vidt angår Storstrømsbroen, der er under sidste kategori, henvises til beskæftigelsesministerens svar på BEU alm. del spørgsmål 32 1 .

Vejdirektoratet vil herudover udføre en evaluering af arbejdsmiljøforholdene på Storstrømsbroen for at høste erfaringer med hensyn til at udvikle og skærpe de arbejdsmiljøkrav, der vil blive stillet ved byggeriet af Nordhavnstunnelen.

Evalueringen vil blandt andet fokusere på muligheden for at skærpe forhold såsom arbejdsmiljøorganisation, uddannelse og træning, som skal være på plads, før de fysiske anlægsarbejder må påbegyndes.

Det vil ligeledes blive vurderet, hvordan arbejdsmiljøkravene kan håndhæves mere effektivt, for eksempel ved brug af bodsordninger eller ved at give Vejdirektoratet styrkede beføjelser for at opsige aftaler med entreprenører eller un1 https://www.ft.dk/samling/20191/almdel/beu/spm/32/svar/1608854/2107843.pdf derentreprenører, som ikke lever op til arbejdsmiljøkravene. Det vil endvidere blive vurderet, om der kan etableres mulighed for at bortvise enkeltpersoner eller grupper fra byggepladsen.

Evalueringen af arbejdsmiljøforholdene på Storstrømsbroen udføres samtidig med, at Vejdirektoratet vil søge inspiration og erfaringer fra andre bygherrer med større anlægsprojekter.” Side
0:000:00