Karina Adsbøl
 svarer 
Magnus Heunicke

Karina Adsbøl (DF) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, hvad problemet ved at stille krav om at indhente straffeattester i forbindelse med ansættelse i pleje- og omsorgssektoren er

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 106, Spørgsmål 3
Kan ministeren oplyse, hvad problemet ved at stille krav om at indhente straffeattester i forbindelse med ansættelse i pleje- og omsorgssektoren er?

Svar fra onsdag den 3. juni 2020
”Kan ministeren oplyse, hvad problemet ved at stille krav om at indhente straffeattester i forbindelse med ansættelse i pleje- og omsorgssektoren er?” Svar:

Med ændringen af Kriminalregisterbekendtgørelsen i juli 2019 fik kommunerne mulighed for at indhente offentlige straffeattester i forbindelse med ansættelser i plejeog omsorgssektoren. Herudover har kommunerne ligeledes mulighed for at bede ansøger om at levere en privat straffeattest eller bede om samtykke til at indhente en privat straffeattest i forbindelse med alle ansættelser.

Der leveres dagligt mange timers hjælp inden for pleje- og omsorgssektoren, og det vurderes, at der er tale om et meget begrænset antal tilfælde, hvor personalet begår en kriminel handling over for den person, som de har ansvaret for.

Da straffeattesten kun er et øjebliksbillede, er den således ingen garanti for, at en person ikke har begået en kriminel handling, eller at personen ikke efterfølgende vil begå en kriminel handling. Det forventes derfor ikke, at et krav om indhentelse af offentlige straffeattester i forbindelse med alle ansættelser i pleje- og omsorgssektoren, nødvendigvis vil have en større forebyggende effekt i forhold til at sikre mod kriminelle handlinger begået af personalet.

Da der allerede foreligger rig mulighed for at indhente straffeattester i forbindelse med alle ansættelser i pleje- og omsorgssektoren virker det på nuværende tidspunkt uproportionalt at indføre et generelt krav om indhentelse af offentlige straffeattester. Dette set i forhold til betydningen af straffeattester i forhold til at forebygge kriminelle handlinger begået af personalet samt de ekstra ressourcer et obligatorisk krav om indhentelse af straffeattester forventes at medføre. Ressourcerne vurderes at være bedre anvendt på at sikre en grundig og ansvarlig ansættelsesprocedure, samt en løbende opmærksomhed fra ledelsen på bl.a. ændret adfærd hos borgeren eller personalet.
0:000:00