Eva Flyvholm
 svarer 
Jeppe Kofod

Eva Flyvholm (EL) spørger udenrigsministeren, Jeppe Kofod, om regeringen har overvejet at ændre tilgangen til dansk tilstedeværelse i Irak, således at synlige fremskridt på menneskerettighedsområdet i Irak blev en betingelse for at sende danske bidrag dertil

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 159, Spørgsmål 4
Har regeringen overvejet at ændre tilgangen til dansk tilstedeværelse i Irak, således at synlige fremskridt på menneskerettighedsområdet i Irak blev en betingelse for at sende danske bidrag dertil?

Svar fra torsdag den 4. juni 2020
Regeringen ønsker at bidrage til NATO’s Mission i Irak (NMI) med henblik på at støtte den irakiske regering i bestræbelserne på at opretholde en kapacitetsopbygningsmission, som har til formål at styrke den irakiske sikkerhedssektor gennem træning, uddannelse og rådgivning, herunder støtte til de langsigtede sikkerhedssektorreformer i landet. Arbejdet for at fremme og sikre overholdelse af menneskerettighederne indgår som en central del af NMI’s mandat. Derfor indgår uddannelse i overholdelse af den humanitære folkeret og respekt for menneskerettigheder, herunder beskyttelse af civile, som en vigtig komponent i NMI’s trænings- og rådgivningsaktiviteter. Som leder af NMI vil Danmark aktivt medvirke til at sikre, at menneskerettighedsdagsordenen vil være central i missionens arbejde og aktiviteter såvel som i dialogen med de irakiske myndigheder.

Respekt for den humanitære folkeret og overholdelse af menneskerettighederne er også vigtige komponenter i regeringens øvrige engagementer gennem FN og EU på sikkerhedssektorreformområdet.

Således går vores militære indsats hånd-i-hånd med en indsats på menneskerettighedsområdet. Det er regeringens overbevisning, at vi ved at understøtte de nødvendige reformer af den irakiske sikkerhedssektor 2 på menneskerettighedsområdet, end hvis vi ikke engagerer os.
0:000:00