Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

EL: Hvilke regler er der for at fravælge beboere hos friplejeboliger eller kommunale plejeboliger?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 10, Spørgsmål 17

Er det muligt for friplejeboliger at vælge beboere, som står på en venteliste til plejeboligen fra, og hvilke regler er der for kommunale plejeboliger i forhold til at vælge beboere til og fra?

Svar fra tirsdag den 17. november 2020
Dybvad: Ejeren af friplejeboliger vælger selv, hvem boligerne skal lejes ud til

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som oplyser følgende:

”Ved en friplejebolig forstås en privat udlejningsbolig, hvilket indebærer, at ejeren af friplejeboligerne selv vælger, hvem boligerne skal lejes ud til.

Det er en betingelse, at de personer, som boligerne lejes ud til, er visiteret af kommunen til de ydelser, som friplejeboligleverandøren er certificeret til at levere til beboerne i friplejeboligerne.

En person, som kommunen har visiteret til en plejebolig, har ret til frit at vælge at indgå en aftale med en friplejeboligleverandør eller med en anden lignende boform for plejekrævende personer.

Hvis den ældre søger en almen plejebolig, gælder reglerne om plejeboliggarantien. I henhold til disse regler skal kommunen tilbyde en ældre, som er visiteret til en plejebolig, en plejebolig eller plejehjemsplads senest to måneder efter, at kommunen har visiteret og skrevet den ældre på en venteliste til en plejebolig.

Kommunen træffer selv beslutning om, hvilken plejebolig eller plejehjemsplads, den ældre skal have tilbudt under hensyntagen til den ældres behov og overholdelse af plejeboliggarantien.

Hvis den ældre afviser tilbuddet, slettes den ældre ikke fra ventelisten, men påbegynder en ny to måneders ventetid på et tilbud om en plejebolig eller plejehjemsplads.

Plejeboliggarantien gælder ikke, hvis den ældre vælger at anvende fritvalgsordningen.” 

0:000:00