svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til henvendelse af 13/12-20 fra SMOKE-IT

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 61, Spørgsmål 88
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 13. december 2020 fra SMOKE-IT, jf. L 61- bilag 26.

Svar fra mandag den 11. januar 2021
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 13. december 2020 fra SMOKE-IT, j L 61- bilag 26.” Svar:

Vedr. kendetegnende aromaer I henvendelsen spørger SMOKE-IT blandt andet til bekendtgørelser vedr. kendetegnende aromaer i e-cigaretter og e-væsker. Jeg har i den forbindelse indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som har oplyst følgende:

”For så vidt angår del et af § 25 a. stk. 3, der giver Sundhedsstyrelsen bemyndigelse til at forbyde et konkret produkt, der er omfattet af forbuddet mod andre kendetegnende aromaer end tobak og mentol, er det ikke planlagt at benytte denne mulighed før overgangsperioden er udløbet, og herefter kun i det tilfælde at det konstateres, at en given producent med et konkret produkt ikke overholder lovgivningen.

Herudover har Sundhedsstyrelsen ikke på nuværende tidspunkt planer om at udarbejde en bekendtgørelse efter den sidste del af § 25 a. stk. 3, der giver styrelsen mulighed for at fastsætte grænseværdier for indholdet i produkter af tilsætningsstoffer eller kombination af tilsætningsstoffer, der giver en kendetegnende aromaer.

Dette skyldes, at det ikke er vurderet nødvendigt på nuværende tidspunkt at lave en liste over grænseværdier på alle de mulige tilsætningsstoffer, der kan give andre kendetegnende aromaer end tobak eller mentol. Et forbud mod kendetegnende aromaer og den tilknyttede bemyndigelse til styrelsen blev indført på cigaretter og rulletobak ved Lov om tobaksvarer m.v. fra 2016, og styrelsen kan konstatere, at det på tobaksområdet fortsat ikke har været nødvendigt at udarbejde en bekendtgørelse med grænseværdier. Her påhviler det producenten at sikre sig, at der ikke indgår andre kendetegnende aromaer end mentol og tobak. Det er således vurderingen, at der på nuværende tidspunkt er tale om unødig regulering.

” Vedr. Danskernes Rygevaner For så vidt angår spørgsmålet om Danskernes Rygevaner kan jeg oplyse, at i svaret på SUU L 61 – spm. 77, som der henvises til i henvendelsen, har Sundhedsstyrelsen redegjort for, hvorfor data fra undersøgelsen Danskernes Rygevaner 2019 ikke kan sammenlignes med data fra Danskernes Rygevaner 2018. Skiftet i dataindsamlingsmetode medfører imidlertid ikke, at data fra Danskernes Rygevaner 2019 ikke kan anvendes.

Vedr. undtagelsen for mentol I forbindelse med notifikationen af tobakslovforslaget afgav blandt andet Kommissionen en udførlig udtalelse. Svaret herpå på blev sendt til Kommissionen d. 18. december 2020. Der er i svaret til Kommissionen anført følgende vedr. undtagelsen for mentol:

”Undtagelsen for mentol følger af den politiske aftale om den nationale handleplan mod børn og unges rygning, som implementeres med lovforslaget. Danmark vurderer, at vi ved at undtage kendetegnende aroma af mentol og tobak ikke går længere i reguleringen end det vurderes nødvendigt i forhold til formålet, og at der dermed med disse undtagelser vurderes også at være den rette EU-retlige balance mellem på den ene side at sikre sundheden og på den anden ikke hindre varernes frie bevægelighed. Der ka i de forbi delse he vises til Su dhedsstyrelse s publikatio ”Da skernes Rygevaner 2019 – Nikoti afhæ gighed”, so viser, at bla dt de u ge, der bruger e-cigaretter dagligt og lejlighedsvist, er brugen af mentol- eller mintsmag mindre udbredt end brugen af slik/sodavandssmag og frugtsmag. Undersøgelsen af danskernes rygevaner viser, at det særligt er de 15-29-årige, der bruger e-cigaretter med smag af frugt (77 pct.) og slik og sodavand (41 pct.), mens brugen af disse smagsstoffer ser ud til at blive mindre jo ældre, man bliver. Det er hhv. 18 pct. og 7 pct. af de 30-59-årige og 60+ årige, som bruger e-cigaretter, der bruger smag af slik/sodavand og 41 pct. og 8 pct. af de 30-59-årige og 60+ årige, der svarer, at de bruger frugtsmag i e-cigaretterne. Produkter med mentol anvendes derimod af en bredere aldersgruppe.

En rapport fra Nordens vedfærdscenter fra 2019 konkluderer, at smagstilsætninger er en ledende årsag til, at børn og unge prøver e-cigaretter. Nye brugere foretrækker især de søde smagsvarianter som f.eks. slik, frugt, tyggegummi og læskedrikke. Desuden opfattes e-cigaretter med smag af f.eks. frugt mindre sundhedsskadelige end ecigaretter med smag af tobak (Kilde: Nordens Velfærdscenter. Smagstilsætningers betydning for brug af snus og e-cigaretter – med fokus på unge i Norden. Januar 2019).

Som Kommissionen nævner i sine bemærkninger til det notificerede udkast, har der fsva. forbuddet mod kendetegnende aroma i cigaretter været en undtagelse for mentol indtil 20. maj 2020. Det fremgår af præampelbetragtning 16 i tobaksvaredirektivet, at ”Produkter ed en kendetegnende aroma med en større salgsvolumen bør dog udfases over en længere periode med henblik på at give forbrugerne tilstrækkelig tid til at skifte til a dre produkter.” Tilsvare de har Da ark vurderet det releva t at indarbejde en undtagelse for mentol og tobakssmag frem for at forbyde alle smage på én gang.

For at sikre en systematisk og sammenhængende løsning var der med det notificerede udkast til lovforslag fastlagt samme undtagelse for mentol og tobakssmag for så vidt angår tobaksvarer, elektroniske cigaretter og urtebaserede rygeprodukter. Jf. ovenfor har Danmark i respekt for Europa-kommissionens udførlige udtalelse valgt at foretage ændring i lovforslaget, således at et eventuelt forbud mod kendetegnede aromaer i andre tobaksvarer end cigaretter og rulletobak først vil kunne træde i kraft, når og såfremt det EU-retlige grundlag er på plads.”
0:000:00