Ellen Trane Nørby
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, hvad der er brugt af de overopkrævede AUB-midler i 2020

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 120, Spørgsmål 16
Vil ministeren oplyse, hvad der er brugt af de overopkrævede AUB-midler i 2020, herunder hvordan de via elevløn og støtteordningerne er fordelt tilbage til arbejdsgiverne via forårets trepartsaftale? Svaret bedes gjort sektor- og branchespecifikt.

Svar fra fredag den 18. december 2020
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) er en selvejende institution, der ledes af en bestyrelse, hvis medlemmer overvejende er udpeget af arbejdsmarkedets parter. AUB’s bestyrelse har henlagt administrationen af AUB’s ordninger til ATP.

Børneog Undervisningsministeriet er ikke repræsenteret i AUB’s bestyrelse og har ikke egen adgang til løbende information om forbrug og aktivitet i AUB’s ordninger. Ministeriet kan forespørge AUB om konkrete oplysninger efter behov som led i generel opfølgning og tilsyn, og ministeriet får herudover budget og regnskab fremsendt.

Regnskabet for 2020 er ikke afsluttet endnu, og det vil derfor alene af den grund ikke være muligt at bede AUB om at foretage den ønskede opgørelse på nuværende tidspunkt.

Trepartsaftalen fra maj 2020 indeholdt initiativer for i alt 5,4 milliarder kroner. Dette niveau svarede til opsparingen (egenkapitalen) i AUB ved indgangen til 2020 plus det forventede overskud for regnskabsåret 2020. 18. december 2020 Sags nr.: 20/25011 Merindbetalingerne fra offentlige og private arbejdsgivere i løbet af 2020 blev således også disponeret i denne aftale.

Tabel 1 viser fordelingen af de 5,4 mia. kr. på konkrete tiltag, herunder hvilken sektor tiltagene var målrettet mod:

Tabel 1. Økonomioversigt for Trepartsaftale, maj 2020 (mio. kr. (2020-pl)) edsættelse af AUB-bidrag i 2020 Håndtering af underskud i det private sektorkredsløb for praktikBonus til øget rekruttering på det offentlige arbejdsmarked 1.400 120 5.428 X X X Tabellen kan ikke opdeles på brancher.

Tabel 1 viser de forventede udgifter på tidspunktet for indgåelse af aftalen. Der vil være afvigelser forbundet med det faktiske regnskabstræk.

Det gælder ikke mindst løntilskuddet til private virksomheder, hvor AUB skønner, at de private virksomheder vil få over 1,5 mia. kr. ekstra i løntilskud end forudsat i tabellen.
0:000:00