Jens Henrik Thulesen Dahl
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om det vil kræve en lovændring at sikre gennemsigtighed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 120, Spørgsmål 30
Vil ministeren redegøre for, om det vil kræve en lovændring at sikre gennemsigtighed i, at hver enkelt virksomheds lever op til måltallene, og hvis ikke, vil ministeren oplyse, hvad det så kræver?

Svar fra fredag den 18. december 2020
Ja, det vil kræve lovændring.

Det skal bemærkes, at ordningen med det praktikpladsafhængige AUBbidrag er en skatteordning. Dette indebærer, at der – alt efter oplysningernes karakter og den sammenhæng, oplysningerne indgår i – kan være tale om offentliggørelse af oplysninger om fysiske personers (enkeltmandsejede virksomheders) og juridiske personers skatteforhold. Det vil fx være tilfældet for så vidt angår oplysningen om, at en arbejdsgiver ikke lever op til sit måltal i ordningen og derved skal betale et merbidrag. Oplysninger om skatteforhold kan efter omstændighederne være fortrolige og dermed kunne være undergivet tavshedspligt.

Dette må betragtes som indgribende og derfor i givet fald gennemføres ved lov. Der vil i den forbindelse skulle foretages en afvejning af de samfundsmæssige interesser, man søger at varetage med offentliggørelsesordningen, sammenholdt med hensynet til de fysiske og juridiske personer, som oplysningerne vedrører (dvs. disse personers interesse i hemmeligholdelse). Jo mere følsomme oplysninger, jo mere tungtvejende samfundsmæssige hensyn må der kræves. Offentliggørelse af sådanne oplys18. december 2020 Sags nr.: 20/25023 ninger vil på grund af sin indgribende karakter som nævnt fordre lovændring, og der vil ved udformningen af ordningen skulle tages højde for bl.a. databeskyttelsesforordningen og forvaltningslovens § 27 (om tavshedspligt), jf. straffelovens § 152 og §§ 152 c-152 f. En sådan lovændring vil i givet fald kræve nærmere afklaring med Justitsministeriet og Datatilsynet.

Endvidere vil offentliggørelse af data på ikke-aggregeret niveau være en ændring af de vilkår, hvorunder trepartsaftaler om det praktikpladsafhængige AUB-bidrag er indgået. Der foreligger ikke nogen aftale med arbejdsmarkedets parter om, at der skal ske offentliggørelse af data på ikke-aggregeret niveau.
0:000:00