svarer 
Rasmus Prehn

Miljø- og Fødevareudvalget spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, om kommentar til materiale fra Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/1-21 samt notat

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 44, Spørgsmål 4
Vil ministeren kommentere materialet fra Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/1-21 samt notat, jf. B 44 - bilag 1 og 2?

Svar fra tirsdag den 9. februar 2021
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser:

Svar Jeg har forelagt spørgsmålet for Naturstyrelsen, der oplyser:

”Fødevarestyrelsen har følgende bemærkninger til henholdsvis bilag 1 og 2:

”Tidsforbruget til afholdelse af en nyjægerjagt varierer fra jagt til jagt.

Ud fra Vedrørende bilag 1 erfaringstal for tidsforbruget til de tidligere såkaldte ’uddannelsesjagter’ for nye Dansk vegetarisk forening (DVF) mener ikke, at at de danske anbefalinger pr. baseret på videnskabelig jægere, budgetteres der med et gennemsnitligt tidsforbrug på ca. 23 timer er evidens. Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens 80 nyjægerjagter er derfor bygger på de nordiske jagt. Det budgetterede tidsforbrug ved afholdelse af vejledning om vegansk kost næringsstofanbefalinger (NNR), som er evidensbaserede, samtvil dog blive 1840 timer. Det reelle timeforbrug for indeværende jagtsæson på anbefalinger fra henholdsvis ekspertkomiteen ESPHGAN nok tilmeldte nyjægere til afholdelse af 80 jagter. mindre, da der ikke vil være og danske børnelæger.

Det bemærkes, at herunder lønudgifter, Sundhedstyrelsen er helt enige i, at børn, der ernæres vegansk, og energi gennem en veltilrettelagt vegansk kost, der er suppleret med de nødvendige kosttilskud. Dette fremgår ligeledes af Sundhedsstyrelsens publikation ”Ernæring til spædbørn og småbørn en håndbog for sundhedspersonale” (2019).

Når Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens udmelding alligevel er, at vegansk kost ikke kan anbefales, skyldes det de risici, der er forbundet med vegansk kost, såfremt den ikke er veltilrettelagt og suppleret med de relevante kosttilskud. Det er ligeledes de risici, der ligger til grund for anbefalingen vedrørende vegansk kost fra henholdsvis ekspertkomiteen ESPHGAN samt fra danske børnelæger.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anerkender til fulde, at det til enhver tid vil være forældrenes valg, hvordan familien skal spise.

Eva Kjer Hansen / Peter Ilsøe DVF mener, at fejlernæring, altid skyldes enten 1) makrobiotisk kost, 2) lave forældre, lav fødselsvægt, for lang fuldamning, o.l. eller 3) enkeltsager med uvidende forældre, der f.eks. gav deres barn æblejuice, sojadrik og intet andet. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen kan hverken be- eller afkræfte dette, idet Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen ikke har kendskab til, at der skulle være foretaget en Fax 240 København K Fødevarestyrelsen vil se på, om den vejledning, der gives om vegansk kost til børn fra 2 år, kan formuleres anderledes i forhold til de forældre, som ønsker at give deres børn vegansk mad, og Fødevarestyrelsen forventer at kunne påbegynde dette arbejde i juni 2021.

I forhold til vegansk mad i dagtilbud (daginstitutioner, vuggestuer og børnehaver mm) bemærkes det, at der ikke er noget i vejen for, at der serveres vegansk mad, såfremt der er tale om en ernæringsfagligt velplanlagt vegansk menu udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist, og såfremt forældre til børn i et dagtilbud, hvor der serveres vegansk mad, er bekendt med, at de som forældre har ansvaret for at give barnet de anbefalede kosttilskud, hvis barnet også spiser vegansk derhjemme. Denne information fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk og er begrundet med, at mange børn opholder sig i et dagtilbud en stor del af dagen og derfor spiser mindst halvdelen af deres måltider her.

Vedrørende bilag 2 Dokumentet er udarbejdet af Dansk Vegetarisk Forening og indeholder ifølge foreningen en gennemgang af den videnskabelige evidens om vegansk kost til børn. Materialet vil indgå i styrelsens overvejelser i forhold til om den vejledning, der gives om vegansk kost til børn fra 2 år, kan formuleres anderledes i forhold til de forældre, som ønsker at give deres børn vegansk mad.” Fødevarestyrelsen oplyser i øvrigt, at ovenstående svar er koordineret med Sundhedsstyrelsen.

Rasmus Prehn / Per Preisler Christiansen
0:000:00