Troels Lund Poulsen
 svarer 
Peter Hummelgaard

Hvor mange personer bosat i parallelsamfund får en højere offentlig ydelse på baggrund af finansloven 2022?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 1, Spørgsmål 69

Vil ministeren redegøre for, hvor mange af de personer, som er bosat i parallelsamfund (tidligere ghettolisten), får en højere offentlig ydelse som resultat af, at finansloven for 2022 fortsat fastholder hhv. det midlertidige børnetilskud og annullering af reduktion i integrationsydelsen for forsørgere?

Svar fra mandag den 20. december 2021

” Vil ministeren redegøre for, hvor mange af de personer, som er bosat i parallelsamfund (tidligere ghettolisten), får en højere offentlig ydelse som resultat af, at finansloven for 2022 fortsat fastholder hhv. det midlertidige børnetilskud og annullering af reduktion i integrationsydelsen for forsørgere?

” Svar:

I forbindelse med Finansloven for 2022 er det aftalt, at det midlertidige børnetilskud forlænges til 1. juli 2022. Det midlertidige børnetilskud er et tilskud til børnefamilier i kontanthjælpssystemet, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller på selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse.

En vurdering af hvor mange personer, som er bosat i parallelsamfund, og som vil modtage det midlertidige børnetilskud i 2022, er i svaret baseret på antallet af modtagere i september 2021. Dette tal vil kunne ændre sig med ændrede indkomstforhold i de pågældende børnefamilier eller til- og fraflytninger fra Indenrigs- og Boligministeriets liste over parallelsamfund.

I september 2021 modtog 10.300 personer det midlertidige børnetilskud, heraf have 426 personer registreret bopæl i et af de områder, der fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets liste pr. 1 december 2021 over parallelsamfund (tidligere ghettoområder), jf. tabel 1.

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af fire kriterier er opfyldt vedr. andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet, antal dømte for overtrædelse af straffeloven, beboere alene med grundskoleuddannelse og andelen med en bruttoindkomst under gennemsnittet. Antallet af områder på Indenrigs- og Boligministeriets liste over parallelsamfund/ghettoområder er faldet markant de sidste par år fra 28 i 2019, 15 i 2020 og 12 boligområder i 2021.

Ud af de 426 modtagere af det midlertidige børnetilskud med bopæl i et af de områder på listen over parallelsamfund var 150 personer (svarende til 35 pct.) modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Alle modtagere af det midlertidige børnetilskud er forsørgere, hvorfor alle disse modtagere berøres af en annullering af reduktionen i integrationsydelsen for forsørgere.

Ud af befolkningen mellem 18-66 år med bopæl i et af de områder på listen over parallelsamfund (tidligere ghettoområde) modtog ca. 2 pct. midlertidig børnetilskud i september 2021.

Tabel 1 Modtagere af midlertidig børnetilskud september 2021, andel med bopæl i parallelsamfund samt disses andel af ift. 18-66-årige i parallelsamfund sep-21 Modtagere af midlertidig børnetilskud - heraf bopæl i parallelsamfund - heraf modtager af SHO-ydelse med bopæl i et parallelsamfund 10.300 426 150 Andel af 18-66 årige i parallelsamfund, der modtager midlertidig børnetilskud 2,1 Kilde:

ATP’s midlertidige børnetilskudsregister, Indenrigsog Boligministeriets liste over parallelsamfund p 1. dec. 2021 og egne beregninger.

0:000:00