Regeringen strammer regler for statsborgerskab

ENIGHED: Strengere sprogkrav, regler om selvforsørgelse og en ny indfødsretsprøve er dele af den aftale om nye regler for statsborgerskab, som integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag har samlet opbakning til.

Inger Støjberg ved forhandlingerne i Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet.
Inger Støjberg ved forhandlingerne i Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Kasper Kaasgaard

I næste uge bliver det sværere at blive dansk statsborger.

Under integrationsminister Inger Støjbergs ledelse er et flertal af Folketingets partier mandag blevet enige om en ny aftale om reglerne for statsborgerskab.

”For mig er det helt principielt, at når man bliver dansk statsborger, så er det noget, man skal række ud efter. Det er ikke naturgivent, at man skal være statsborger. Det noget specielt, og derfor skal vi stille kravene derefter,” siger Inger Støjberg.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne står bag aftalen, som blandt andet indfører en ny indfødsretsprøve, der erstatter den tidligere prøve, samt strengere krav til danskkundskaber.

”Man skal leve op til nogle efter min mening helt legitime krav om, at man skal beherske det danske sprog, holde sig ude af kriminalitet, og så skal man være selvforsørgende,” siger ministeren.

Færre dispensationer
En af grundene til, at reglerne nu laves om, er, at partierne mener, der bliver tildelt for mange dispensationer. Det bør der nu blive rettet op på, siger Astrid Krag, indfødsretsordfører for Socialdemokraterne.

”Vi har sørget for at få lavet nogle klarere regler. Det betyder, at alle de steder, hvor vi har kunnet se gråzoner, bliver der nu klare regler. Derfor forventer jeg, at der lander færre sager på vores bord, politisk,” siger hun.

Dispensationerne er blandt andet blevet givet i forbindelse med psykiske diagnoser. Her bliver der skrappere regler for dokumentationen bag diagnoserne. 

Astrid Krag er også tilfreds med de strammede sprogkrav. Hun kalder det en falliterklæring, at så mange hidtil ikke har lært dansk godt nok.

Christian Langballe fra Dansk Folkeparti er ligeledes tilfreds med aftalen.

”Jeg synes, aftalen indeholder grundelementerne af det, Dansk Folkeparti har sagt hele tiden,” siger indfødsretsordføreren.

Aftale giver stabilitet
Selvom han gerne ville have haft mere med i aftalen – herunder på området med statsløse – er det vigtige punkter, som nu bliver til virkelighed, mener han.

”Jeg noterer mig, at alle partier, der er med i den her aftale, har forpligtiget sig til, at der skal gives færre dispensationer,” siger Christian Langballe.

Radikale hoppede fra forhandlingerne, da de ikke kunne stå inde for indholdet. Ifølge partiet vil aftalen nemlig medføre, at fortrinsvis veluddannede vil få adgang til statsborgerskab.

Astrid Krag er dog tilfreds med, at aftalen nu sikrer ro på området.

”Jeg er glad for, det er lykkes at lave så bred en aftale. Det betyder noget for stabiliteten på området. Det tager mange år at kvalificere sig til at blive dansk statsborger, og så er det ikke holdbart, hvis reglerne skifter løbende,” siger hun.

De nye regler træder i kraft 15. oktober.

Dokumentation

Partierne er blevet enige om følgende ændringer

  • Sprogkravene hæves fra Prøve i Dansk 2 til Prøve i Dansk 3. Ansøgere, der har været selvforsørgende i 8 ½ år inden for de seneste 9 år, skal dog som i dag alene bestå Prøve i Dansk 2. 

  • Den nuværende statsborgerskabsprøve erstattes af en ny indfødsretsprøve, der dokumenterer kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie. Prøven vil bestå af 40 spørgsmål, hvoraf 32 skal besvares korrekt. I modsætning hertil består statsborgerskabsprøven alene af 30 spørgsmål, hvoraf 22 skal besvares korrekt. 

  • Selvforsørgelseskravet hæves, så ansøgere skal have været selvforsørgende i 4 ½ år inden for de seneste 5 år
    Karensperioden for kriminalitet hæves med 50 procent.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Christian Langballe

Fhv. MF (DF)
cand.theol. (Aarhus Uni. 1998)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00